Afdrukken
Bevat Video: Video
Ankeiler: In het Afrika Museum in Berg en Dal is de nieuwe expositie ‘Heden van het slavernijverleden’ geopend.

- In het Afrika Museum in Berg en Dal is de nieuwe expositie ‘Heden van het slavernijverleden’ geopend. Dat onderdeel van onze geschiedenis is op allerlei manieren merkbaar in onze huidige samenleving, zo laat de tentoonstelling zien.

Tekst gaat verder onder de video:

“De tentoonstelling gaat over hoe de slavernij en het koloniaal verleden onze samenleving heeft vormgegeven.” vertelt inhoudelijk directeur van het museum, Wayne Modest. Het doel van de expositie gaat volgens Modest om bewustwording: “Wij willen dat iedereen die hier komt meer leert over het koloniaal verleden. Zodat hun weten dat óók dit hun verleden is, niet alleen het verleden van iemand lang geleden.”

Sporen van slavernij in Nijmegen

Erfgoed Gelderland is een van de organisaties die mee hielp met de expositie. Cultureel antropoloog Els Gootjes heeft onderzoek gedaan naar het slavernijverleden in Gelderland: “Er zijn zover wij weten acht ‘sporen’ te vinden in Nijmegen op de website MappingSlavery. Een van de verhalen gaat over Clazina, een meisje die twee jaar nadat ze vrijgekocht is naar Nijmegen is gekomen met haar toenmalige familie.” Er is niet bekend wie haar vrijgekocht heeft.
Het slavernijverleden is volgens Gootjes dichterbij dan we denken: “Toen de slaafgemaakten tijdens de Participatie vrij gemaakt zijn hadden ze een achternaam nodig. Deze achternamen kregen ze van de overheid, waardoor ze allemaal Nederlands klinkend zijn.” Bij de expositie staat een lijst op een muur met alle bekende achternamen van Surinaamse en Antilliaanse oud-slaafgemaakten. “De Nederlandse achternaam volgt de slaafgemaakten en hun nageslacht. Dat is pijnlijk voor hun, zo bijvoorbeeld zijn mensen in het heden nog steeds geconnect met het slavernijverleden.” legt Gootjes uit.

De Black Lives Matter beweging is volgens Annette Schmidt, conservator het Afrika museum, een ander voorbeeld hoe het slavernijverleden terug te vinden is in het nu.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel