Bevat Video: Video
Ankeiler: Voor komkommerboer Albert Kosdi uit Oosterhout zijn de druiven zuur: hij breidde een paar jaar geleden zijn kassen uit met een halve hectare.

- Voor komkommerboer Albert Kosdi uit Oosterhout zijn de druiven zuur: hij breidde een paar jaar geleden zijn kassen uit met een halve hectare. Maar dat komt hem nu duur te staan, want daardoor mag hij helemaal niet meer uitbreiden.

De provincie Gelderland wil voorkomen dat overal in Gelderland kassen uit de grond worden gestampt en daarom zijn speciale gebieden aangewezen.

Bedrijven daarbuiten mogen maar heel beperkt uitbreiden. Eenmalig, tot hun kassen vijf hectare zijn. Maar als je al een keer hebt uitgebreid is die mogelijkheid weg: ook als de kassen veel kleiner zijn.

De regels zorgen voor onrust bij boeren, maar óók bij gemeenten. Die vinden het juist een verkeerd signaal dat er überhaupt nog eenmalig mag worden uitgebreid. Volgens de gemeente Maasdriel zou die uitzondering helemaal moeten worden geschrapt.

De provincie vindt de veranderende regels allemaal niet zo spannend. "Het is eigenlijk het doorzetten van huidig beleid, alleen versimpelen we het. Het is ook niet zo dat er nu een enorme vrijstelling voor grote kassen komt", zegt gedeputeerde Peter Kerris.

'Dit is echt negatief'

Kosdi breidde van 2,5 naar 3 hectare uit. Hij had die mogelijkheid, omdat hij iets van een buurman kon kopen. Maar daardoor zit uitbreiding in toekomst er niet meer in en dat is zuur, vindt komkommerboer Kosdi.

Hij vindt de regels niet eerlijk. "Dit is echt negatief. Misschien heb je wel net een kwekerij van je ouders of van iemand overgenomen en wil je langzaam groeien." Dat kan nu dus niet, omdat je maar een keer mag uitbouwen.

Tijdens de politieke vergadering op het provinciehuis ging het college niet op een suggestie voor maatwerk in. Overigens wilden D66, SP en de Partij voor de Dieren de wijzigingen terugdraaien vanwege de onrust - vooral bij gemeenten - maar dat voorstel haalde het niet.