Afdrukken
Bevat Video: Video
Ankeiler: Afghaanse evacuees die eerder dit jaar door de Nederlandse regering zijn overgebracht naar Heumensoord, worden verspreid over verschillende locaties in ons land.

- Afghaanse evacuees die eerder dit jaar door de Nederlandse regering zijn overgebracht naar Heumensoord, worden verspreid over verschillende locaties in ons land. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zoekt naar oplossingen, nu de koude maanden zijn begonnen. De omstandigheden waaronder dat gebeurt roept boze en verontwaardigde reacties op.

Zo’n duizend evacuees moeten de opvanglocatie voor eind januari 2022 hebben verlaten. Zij worden verdeeld over verschillende locaties in het land, maar dan komt de grootste uitdaging: waar kunnen ze heen en wat mogen ze meenemen? “Het is een enorme puzzel, die zo goed mogelijk gelegd gaat worden”, zegt Lian van Driel, locatiemanager op Heumensoord.

De Afghaanse evacuees op Heumensoord pakken hun spullen:

Maximaal 20 kilo verdeeld over twee tassen, zo valt te lezen op een poster van het COA. “In werkelijkheid zijn we er niet zo streng aan als op Schiphol, maar we hebben maar beperkte ruimte op nieuwe opvanglocaties”, aldus Van Driel.

Minder kilo's in de bus dan in het vliegtuig

De evacuees zeggen voor een grote uitdaging te staan. “We staan voor koude maanden en mogen dan maar twee stukken bagage meenemen die samen twintig kilo wegen. Toen we geëvacueerd werden, mochten we in het vliegtuig alleen al 25 kilo meenemen. In Nederland mogen we in een bus dus minder meenemen dan in het vliegtuig. Is dat niet vreemd?”, vraagt Khuaja Abobaker Sediqi zich af.

Zie ook: Afghanen over verblijf op Heumensoord: 'Hier krijgen we psychische klachten van'

“We zijn de Nederlandse regering dankbaar dat zij ons opgevangen hebben en we willen niet zeuren, maar dit is voor ons echt belangrijk. De fietsen om ons te verplaatsen en kleren aan ons lijf tegen de kou. Dat is toch geen rare vraag?” zegt Gultjaman Yop.

De Afghaanse vrouw zit nu zo’n drie maanden in Heumensoord en gaat binnenkort door naar een nieuwe locatie. “Het is lastig voor ons, we krijgen het maar kort van tevoren te horen en moeten dan alles zo snel mogelijk inpakken. Dat maakt het moeilijk en zeker omdat je moet selecteren wat je mee kunt nemen en wat niet.”

Evacuees regelen veel zelf

De evacuees doen een oproep aan het COA en ook aan ondernemers die hen willen helpen. “Als je ons kunt helpen en je misschien een bakwagentje, vrachtwagentje, auto met aanhanger of wat dan ook hebt: help ons onze spullen naar een nieuwe locatie te brengen.”

In tegenstelling tot de evacuees ziet het COA geen problemen te zien bij de evacuees als het om de logistiek gaat. “Ik zou problemen absoluut signaleren. Ik zie dat er af en aan fietsen opgehaald worden, de evacuees regelen dat zelf. Wij bemoeien ons daar niet mee. Volgens mij gaat dat prima zo”, besluit Van Driel.

Zie ook:

Deel dit artikel