Ankeiler: Ook Druten, Nijmegen, Overbetuwe en Wijchen kampen met grote extra werkdruk bij de Sociale Teams, die mede wordt veroorzaakt door de coronapandemie, zo zeggen woordvoerders van deze gemeenten.

- Ook Druten, Nijmegen, Overbetuwe en Wijchen kampen met grote extra werkdruk bij de Sociale Teams, die mede wordt veroorzaakt door de coronapandemie, zo zeggen woordvoerders van deze gemeenten. Eerder maakte Beuningen al bekend dat de werkdruk bij het Sociale Team ontzettend hoog is.

Contactmaatregelen

In zijn algemeenheid is er sprake van krapte op de arbeidsmarkt bij organisaties die te maken hebben met jeugd en jongeren. Dat geldt zeker voor onderwijs en jeugdzorg. De grote werkdruk bij de Sociale Teams draagt uiteindelijk bij tot personeelsverloop binnen deze organisaties.

Door beperkingen in de normale werkwijze bij de Sociale Teams moesten andere wegen worden gevonden om aanvragen toch adequaat en correct te kunnen afhandelen, zeggen de woordvoerders. Vanwege corona moeten allerhande contactmaatregelen worden genomen. Zo wordt er veel meer vanuit huis gewerkt, en is er minder fysiek contact met collega's en inwoners.

Thuisquarantaine

Ook de zorgaanbieders waar de Sociale Teams mee samenwerken, hebben extra last van grote werkdruk, omdat personeel ziek wordt of in thuisquarantaine moet.

Binnen de werkorganisatie Druten Wijchen is er constant afstemming over de actuele situatie. Door hierin samen te werken is volgens beide gemeenten voorkomen dat er een grotere uitval van medewerkers is geweest.

Urgente situaties houden voorrang

Ook de wijkteams en zorgaanbieders stemmen hun werkzaamheden zoveel mogelijk op elkaar af, om de vraag binnen de schaarste toch zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden. Crisis, spoed of urgente situaties blijven voorrang houden, aldus de gemeenten.

Ook bij het Sociaal Team Overbetuwe speelt de krapte op de arbeidsmarkt een negatieve rol. Het team heeft moeite om vacatures te vervullen, zowel voor vaste medewerkers als tijdelijke inhuur of ondersteuning.

Extra ondersteuning kwetsbare groepen

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel impact, vooral op mensen in kwetsbare situaties, zoals ouderen, alleenstaanden, jongeren of mensen met psychische problemen. Zij worden vaak extra hard geraakt omdat door de maatregelen bepaalde structuren of activiteiten wegvallen.

De Rijksoverheid heeft nu meer geld beschikbaar gesteld voor initiatieven die het welzijn en een gezonde leefstijl van inwoners verbeteren of versterken. Het is de bedoeling dat juist de kwetsbare groepen de komende tijd extra worden ondersteund.

šŸ’¬ Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.