Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Stichting Konijn in Nood Foto: Anton Adelaar / RN7
Ankeiler: Stichting Konijn in Nood hield zaterdagmiddag een protestacties in Tuinwereld Wijchen, in de hoop dat de winkel per direct stopt met de verkoop van konijnen.

- Stichting Konijn in Nood hield zaterdagmiddag een protestacties in Tuinwereld Wijchen, in de hoop dat de winkel per direct stopt met de verkoop van konijnen. Volgens Peter Janssen van Konijn in Nood is de vele dumpingen van konijnen een maatschappelijk probleem: "Als de 150.000 konijnen per jaar niet meer verkocht worden door tuincentra en dierenwinkels, heb je ook geen maatschappelijk probleem meer."

Tekst gaat verder onder de video:

Konijn in Nood voert al jaren acties bij verschillen tuincentra en dierenwinkels in Nederland. Zij zijn van mening dat teveel mensen te snel een konijn aanschaffen en die vervolgens dumpen. De dierenrechtenorganisatie vindt dat deze winkels het probleem in stand houden.

Tuinwereld herkent het beeld niet dat er zoveel konijnen gedumpt worden: "Als het konijntje de winkel verlaat dan laten wij onze handen los en weten we verder niet wat er met het beestje gebeurd," vertelt Sanne Gommers van Tuinwereld Wijchen.

‘’Wij hopen natuurlijk dat de klant er alles aandoet om het konijntje een goed leven te geven, net als in onze winkel, maar wij weten niet of ze uiteindelijk gedumpt worden," zegt Gommers. Volgens het tuincentrum worden konijnen zelden naar de winkel teruggebracht.

Adviezen

Tuinwereld geeft de volgende adviezen voor het aanschaffen van een konijn: "Dump het konijntje nooit. Probeer het konijn zo goed mogelijk te verzorgen. Als je denkt dat er iets met het konijntje is, ga dan naar de dierenarts. En voor advies over voeding, kom naar de winkel; Wij zijn hiervoor opgeleid," aldus de dierenverzorger.

Mochten de baasjes toch niet meer voor het knaagdiertje kunnen zorgen, dan is er ook een mogelijkheid om het konijn terug te brengen naar de winkel. Tuinwereld gaat dan opzoek naar een nieuw huisje voor het beestje.

Acties

Maar Konijn in Nood laat het er niet bij zitten en dreigen vaker acties te houden als er geen einde komt aan de verkoop van konijnen. Ook adviseren zij consumenten om juist een konijn bij hun aan te schaffen: "Naast een actiegroep zijn wij ook een opvang," zo vertelt Janssen. Bij de opvang zitten allerlei konijntjes die eerder zijn gedumpt en de organisatie is dan ook op zoek naar een passende thuis voor de knaagdieren.

Tuinwereld Wijchen voelt zich ‘niet bedreigd’ door de actiegroep, wel vonden ze de protestactie van afgelopen weekend heel vervelend voor de medewerkers die zich hard inzetten voor de welzijn van de konijnen.

Lees ook: Protestactie Konijn in Nood heel snel alweer voorbij

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.