Afdrukken
Bevat Audio: Audio
Ankeiler: Wat zijn de gevolgen van een slecht kerstrapport? Columnist Vincent Cantrijn vraagt het zich af.

- Wat zijn de gevolgen van een slecht kerstrapport? Columnist Vincent Cantrijn vraagt het zich af.

Slechte kerstrapporten hebben nogal voor persoonlijke herinneringen gezorgd, gezien het aantal reacties dat ik heb gekregen op mijn column van vorige week. Een slecht kerstrapport droeg niet bij aan een vrolijke kerstsfeer in huiselijke kring. Laat ik de beschreven emoties zo maar even samenvatten. Uit eigen ervaring weet ik dat het zo was. Een trouwe volger wist me zelfs te vertellen dat kinderen in België met een slecht kerstrapport een Nieuwjaarsbrief moesten sturen aan hun peter en meter, waarin ze plechtig beloofden voortaan beter hun best te zullen doen. Schuld en boete. Wat een trauma!

Vorige week voorspelde ik een beroerd Paasrapport voor de gemeente Wijchen. Hoogstpersoonlijk ondertekend door gedeputeerde Jan van der Meer. Dit naar aanleiding van de brief die de raad van Wijchen aan de Provincie had gestuurd om géén windmolens te plaatsen langs de A50. Op een slecht Paasrapport zit het college van Wijchen niet te wachten, ook al is Pasen ná de verkiezingen. Daarom stond er afgelopen week wéér een eigen opgesteld kerstrapport in het huis-aan-huisblad. In tegenstelling tot de week daarvoor werd het vak duurzaamheid nu wél opgenomen. Er is beterschap beloofd. Want er komen volgens het college drie windmolens op het bedrijventerrein Bijsterhuizen. Ze staan er nog niet, maar ze gaan er zeker komen. Deze plechtige belofte moet bij Jan van der Meer, als duurzaamheidspeter van de gemeente Wijchen, overkomen als een oprecht bedoelde Belgische Nieuwjaarsbrief. Of hij hiervan echt onder de indruk is moet nog blijken. Jan kent zijn pappenheimers.

Ondanks deze positieve instelling van het college heb ik toch een slecht gevoel overgehouden aan het politieke debat in Wijchen. Dat komt door de discussies die gevoerd zijn over de problemen op de woningmarkt. Kernachtig Wijchen wil dertig procent van de goedkope koopwoningen reserveren voor eigen woningzoekenden, waardoor ze meer kans maken op zo’n woning. Een begrijpelijk standpunt, dat zelfs door de Minister als een prima iets wordt beschouwd. Volgens wethouder Geert Gerrits zal hiermee geen hek om Wijchen geplaatst worden. Dat is een verstandige uitspraak. Nijmegenaren hebben volgens sommige Heumenaren niks in Heumen te zoeken. Zo ver zal het in Wijchen gelukkig niet komen. Een meerderheid van de raad denkt er hetzelfde over. Waarom dan toch mijn slecht gevoel? Dat komt door Leo Herms; fractievoorzitter van Wijchen Lokaal. Hij ondersteunt het voorstel van Kernachtig Wijchen volledig, maar wel om een heel andere reden. Hij vindt dat er te veel huizen naar vluchtelingen gaan. Zonder met de ogen te knipperen kwam hij met de volgende uitspraak in de krant: “Je kunt het niet meer verkopen dat Jan en Anita geen huis krijgen en Ali wel. Dus eigen volk eerst bij woningtoewijzing.” Deze uitspraak is met geen enkel cijfer onderbouwd, gaat niet over het initiatiefvoorstel en appelleert alleen maar aan ongefundeerde onderbuikgevoelens. Ik vind het een volkomen misplaatste en verwerpelijke uitspraak.

Het is ijdele hoop om te veronderstellen dat Leo Herms tijdens de kerstdagen tot inkeer komt. Geen schuld en boete in de vorm van een beterschap belovende Nieuwjaarsbrief.

Vincent Cantrijn

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel