Bevat Video: Video
Ankeiler: Architect Ben van Berkel is door de gemeente Nijmegen aangesteld voor de renovatie van Museum Het Valkhof.

- Architect Ben van Berkel is door de gemeente Nijmegen aangesteld voor de renovatie van Museum Het Valkhof. De verbouwing zal 14 miljoen euro gaan kosten waarvan 11 miljoen door de gemeente wordt betaald en de overige 3 miljoen door het museum zelf. Ruim twintig jaar geleden ontwierp van Berkel ook al het huidige museum.

Volgens Ben van Berkel is de renovatie wel nodig: “Ik vind het fantastisch om weer op deze prachtige locatie met zijn historie aan het werk te gaan. De verbouwing is echt nodig na 22 jaar. Het gebouw moet voldoen aan eigentijdse eisen en optimale omstandigheden om oude en nieuwe kunst te laten zien. Denk aan duurzaamheid, luchtkwaliteit en akoestiek. Het past ook bij deze tijd om een levendige voorkant te creëren.”

Tekst gaat verder onder de video:

Verbouwing

De verbouwing van het museum is nodig om de verouderde technische installaties te vervangen en het pand en de presentatie van de collecties aan te passen aan de eisen van deze tijd. In opdracht van de gemeente Nijmegen maakt van Berkel een ontwerp dat een transparanter en uitnodigender uiterlijk geeft aan de voorzijde van het gebouw. Zo wordt ook de horeca met terras naar de voorzijde van het gebouw verplaatst, en wordt de museumwinkel beter bereikbaar. Daarbij is ook de aansluiting op het plein en het Valkhofkwartier belangrijk. Het aansluitende plein Kelfkensbos en het Valkhofpark worden daarom de komende jaren ook aangepakt.

Planning

De verbouwing van het museum zal beginnen in begin 2023 en verwacht wordt dat ze eind 2024 klaar zijn. Tijdens die periode is Museum Het Valkhof gesloten. De 11 miljoen euro die de gemeente betaald gaat gebruikt worden voor de buitenkant van het museum, de overige 3 miljoen wordt gebruikt voor de tentoonstellingen in het museum. Museum Het Valkhof zal in die tijd op andere plekken in de stad de programmering voortzetten. De gemeente en het museum verwachten de eerste ontwerpen in het eerste kwartaal van 2022 te kunnen laten zien. Sinds 1 juni is het gebouw van Museum Het Valkhof eigendom van de gemeente Nijmegen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.