Ankeiler: NEC wil op 15 januari weer in een open Goffertstadion spelen. Dat meldt de voetbalclub uit Nijmegen woensdag.

- NEC wil op 15 januari weer in een open Goffertstadion spelen. Dat meldt de voetbalclub uit Nijmegen woensdag. Uit vervolgonderzoek is naar voren gekomen welke maatregelen nodig zijn om het stadion weer veilig te maken, waardoor op een verantwoorde manier publiek ontvangen kan worden. "Dit is echt een grote overwinning voor ons als organisatie", zegt algemeen directeur Wilco van Schaik.

Uit onderzoek bleek in eerste instantie dat de tribune kon instorten door een combinatie van het aantal springende supporters en een fout in de berekening van een tribune-onderdeel. Uit vervolgonderzoek is nu gebleken dat ook ander tribune-delen dezelfde tekortkomingen hebben. Daarom is nu een inventarisatie gemaakt van mogelijke oplossingen, om het stadion weer in gebruik te kunnen nemen.

Stalen strips

Royal HaskoningDHV heeft het onderzoek in het stadion uitgevoerd. Uit het onderzoek is ook gebleken dat de nok waarmee hogere tribune-elementen rusten op lager gelegen elementen niet geschikt is als 'primaire' draagconstructie.

Uit onderzoek blijkt dat na het uitvoeren van herstelmaatregelen, de tribune-onderdelen zullen voldoen aan nieuwbouweisen volgens het Bouwbesluit. Het herstellen gebeurt onder meer door het aanbrengen van stalen strips. Van Schaik geeft in een videoboodschap op het YouTube-kanaal van NEC aan dat er ook wordt gewerkt met een soort steigers, die versteviging bieden aan de achterkant van het stadion.

Voor de gebroken plaat in de uittribune moet nog een oplossing worden gezocht.

Toeschouwers

NEC is blij dat er duidelijkheid is over de staat van het stadion. "We zijn blij dat Royal HaskoningDHV niet alleen heeft gerapporteerd met betrekking tot veilig of niet veilig, maar ook meegedacht, gerekend en heeft geadviseerd en getekend, continu in overleg met de ODRN en de gemeente, hoe het stadion weer 100 procent veilig en safe voor publiek toegankelijk kan worden", zegt algemeen directeur Wilco van Schaik van NEC.

Ook wethouder Velthuis van de gemeente Nijmegen, de eigenaar van het stadion, is te spreken over de snelheid van het onderzoek. “Het is goed dat we al op zo’n korte termijn weten waar we aan toe zijn. Samen met NEC kunnen we nu de volgende stappen zetten zodat er weer op een veilige en verantwoorde wijze toeschouwers welkom zijn in het stadion.”

15 januari

"We gaan per direct de vergunningsaanvraag doen", stelt Van Schaik. "De focus ligt op openstelling van het hele stadion op 15 januari als we tegen Heracles thuis spelen. Maar ook als we een deel kunnen openen zijn we al blij. Want onze achterban heeft aangegeven het liefst in De Goffert te spelen. Dit is een enorme stap naar een einde van deze verschrikkelijke periode van onzekerheid.”

Van Schaik haalt in zijn videoboodschap ook nog het scenario van het noodstadion aan. Hij zegt dat het NEC voor een half jaar meer dan 2 miljoen euro zou kosten. "Die kosten kunnen we in deze fase, na twee jaar corona, gewoon niet dragen."

Deel dit artikel