Bevat Video: Video
Ankeiler: Maandag werd landelijk het netwerk AED-burgerhulpverlening door de Hartstichting gevierd.

- Maandag werd landelijk het netwerk AED-burgerhulpverlening door de Hartstichting gevierd. Door het netwerk van 245.000 Nederlanders zoals burgerhulpverlener Lonneke van den Bosch kan in heel Nederland binnen zes minuten gereanimeerd worden bij een hartstilstand.

“Een burgerhulpverlener is een vrijwilliger die een reanimatie programma heeft gevolgd en vervolgens zich heeft aangemeld bij het burger oproepsysteem HartslagNu. Dat betekent dat op een moment dat iemand in jouw buurt gereanimeerd moet worden je opgeroepen wordt.” De burgers krijgen een sms of een bericht in de app waar gezegd wordt of je eerst een AED (Automatische Externe Defibrillator) moet halen of rechtstreeks naar het slachtoffer moet gaan om te reanimeren zonder.

De tekst gaat onder de video verder

Van den Bosch heeft al een aantal oproepen gehad. “Een keer was om twee uur ‘s nachts. We zijn toen met gierende banden naar het slachtoffer gereden, meteen waren er andere burgerhulpverleners, de brandweer, een ambulance en politie er ook.” De hulpverlening komt dus snel op gang door de vele vrijwilligers en instanties.

De werking van een AED

“Bij de stichting het Kloppend Hart Overbetuwe en Lingewaard gebruiken wij AED’s in de vorm van groene kastjes", vertelt Van den Bosch. Zodra de AED aangezet wordt spreekt er een stem die je door de situatie heen helpt. Van den Bosch legt uit hoe het apparaat werkt: “Het hart staat stil. Het beweegt nog wel, maar het bloed wordt niet meer rondgepompt. Als eerst probeer je borstcompressies (nabootsen pompen van het hart) en als dit niet werkt ga je met de AED aan de slag." Met het apparaat reset het hart. De burgerhulpverlener gaat dan meer borstcompressies geven tot dat de professionele hulpverlener er is: "We hopen dat het hart voor die tijd het zelf weer snapt en zelf gaat pompen." vertelt van den Bosch.

Het is volgens van den Bosch belangrijk dat er meer burgerhulpverleners komen: “De eerste zes minuten zijn echt van levensbelang. Er zijn veel onderzoeken waaruit blijkt dat juist wij, gewone burgers, het verschil maken. We maken letterlijk het verschil uit tussen leven en dood. Dat is fantastisch.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.