Bevat Video: Video
Ankeiler: De gemeente Nijmegen kan veel meer doen tegen vervuilende bedrijven dan ze beweert.

- De gemeente Nijmegen kan veel meer doen tegen vervuilende bedrijven dan ze beweert. Bijvoorbeeld niet alleen naar één bedrijf kijken, maar vooral ook naar de giftige cocktail van de hele omgeving. Dat stelt Cor Coenrady uit Elst, die gespecialiseerd is in milieu en omgevingsrecht.

"De gemeente Nijmegen kan strenger", zegt de externe deskundige die werd ingehuurd door de Omgevingsdienst Regio Nijmegen. Volgens Coenrady kreeg hij de opdracht van de gemeente om de onrust bij inwoners van NIjmegen-West te sussen. Want die maken zich grote zorgen over de slechte luchtkwaliteit rond industriegebied TPN-West.

Maar in plaats van geruststellende informatie haalde de specialist de ernst van de zaak naar boven.

Kijk naar een reportage:

'Ik stop ermee'

Toen de omgevingsdienst - ondanks dat ze hem zelf als deskundige hadden ingehuurd - niet naar hem wilde luisteren, is hij voortijdig opgestapt. Coenrady: "Ik had op een gegeven moment een duidelijk verschil van inzicht, van mening met de ODRN en toen heb ik zelf gezegd: ik stop ermee."

Zie ook: Onrust over luchtkwaliteit Nijmegen-West moest gesust worden, buurt is 'witheet'

Daarop is hij met die informatie naar de omwonenden van de wet overtredende asfaltfabriek APN gestapt omdat hij de onrust in de buurt kende en zich ethisch verplicht voelde om de informatie met ze te delen.

Die beslissing heeft hij ook verantwoord aan wethouder Jan Wijnia. "En daar heb ik van de wethouder geen reactie op ondervonden", licht Coenrady toe. "Het is zo. En de buurt heeft contact met Omroep Gelderland opgenomen. Dat is dan maar zo."

'Zoveelste aflevering van deze soap'

Raadsleden vallen in dit dossier van de ene verbijstering in de andere. "Wat moet je ervan zeggen? Het is weer de zoveelste aflevering van deze soap, die maar door blijft gaan", reageert Jasper Konijnenbelt van de PvdA.

Bijvoorbeeld het gegeven dat de omgevingsdienst als bedrijfsfilosofie zichzelf vooral ziet als dienstverlener naar bedrijven in plaats van beschermer van het welzijn van burgers. "Het moet de waakhond zijn voor de bevolking en de strijders voor schone lucht", zegt Hans van Hooft van de SP daarover. "En het moeten niet de loopjongens van de industrie zijn."

Debat

De deskundige noemt dat onbehoorlijk bestuur. "Ja, dat ben ik met hem eens", reageert PvdA-er Konijnenbelt. "En ik ben heel benieuwd wat de wethouder daarvan vindt. Of hij die mening deelt."

Of wethouder Jan Wijnia die mening deelt wordt mogelijk duidelijk in het debat dat de gemeenteraad komende woensdagavond voert over het dossier. Tot die tijd wil de wethouder niet voor de camera van Omroep Gelderland verschijnen voor een reactie.

Zie ook: GLD Dossier asfaltcentrale