Ankeiler: De omstreden puppyhandelaar die was neergestreken op een bedrijventerrein in Wijchen en daar voor ophef zorgde, is met de noorderzon vertrokken.

- De omstreden puppyhandelaar die was neergestreken op een bedrijventerrein in Wijchen en daar voor ophef zorgde, is met de noorderzon vertrokken. Dierenrechtenorganisatie House of Animals deed aangifte tegen de man, die eerder gedwongen uit Lelystad moest vertrekken vanwege zijn handel.

De politie meldt de dierenrechtenorganisatie nu dat de handelaar ineens weg is uit Wijchen, terwijl hij daar nog maar net zat. Half november berichtte Omroep Gelderland dat waarnemend burgemeester Marijke van Beek van Wijchen aankondigde dat de hondenhandelaar uit haar gemeente moest vertrekken.

Zie ook: Omstreden puppyhandelaar duikt op in Wijchen

"Goed nieuws. Hij is met de noorderzon vertrokken, het pand is leeg. De politie heeft mij net gebeld en gezegd dat hij uitgeschreven is", vertelt Karen Soeters van House of Animals. Die sprak eerder uit dat ze wel vreesde dat de man zijn praktijken na gedwongen vertrek uit Wijchen elders zou voortzetten.

"De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft contact met hem gezocht en hij heeft aangegeven dat hij gestopt is met handelen in honden. Hij heeft de honden die er nog waren verkocht en is gestopt." De NVWA bevestigt het contact tussen hen en de hondenhandelaar en meldt nog serieus bezig te zijn met het handhavingsverzoek van House of Animals.

Boel controleren

Burgemeester Van Beek heeft ook vernomen dat de Hongaar uit Wijchen is vertrokken. "We hebben ook gehoord dat de handel op het bedrijventerrein is beëindigd. Vanmorgen is onze handhaver met de eigenaar van het pand op locatie geweest. Samen hebben ze een rondje om het pand gemaakt. Er zijn toen geen activiteiten waargenomen. Zodra de eigenaar van het pand de sleutels weer in bezit heeft, controleren we de boel binnen. Als gemeente willen we zelf kunnen vaststellen dat dit beëindigd is."

House of Animals zet de aangifte tegen de handelaar in puppy's overigens wel door. "Ik heb in Wijchen natuurlijk een handhavingsverzoek gedaan, maar ik wil ook aangifte doen. Want ik wil gewoon dat hij stopt met überhaupt ooit nog honden verkopen. En dat hij een boete krijgt. Hij heeft gewoon weer zieke dieren verkocht, die veel te lang op transport zijn geweest, in transportmiddelen waar ze niet in hadden mogen zitten en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dus ik vind gewoon dat hij daarvoor beboet moet worden."

Net als in Lelystad worden de puppy's in Wijchen ook vanuit een bedrijfshal op een industrieterrein verkocht. House of Animals stelt dat de hondjes te jong zijn, ziek en niet ingeënt. Vanaf zo’n 7 uur s’ avonds tot 8 uur s’ ochtends is er geen toezicht op de puppy's. Daarbij zijn de dieren niet goed geregistreerd.

Belachelijk en discriminatie

De Hongaarse handelaar in puppy's, die anoniem wenst te blijven, bevestigt aan Omroep Gelderland dat hij uit Wijchen is vertrokken. Hij zegt helemaal gestopt te zijn met hondenhandel in Nederland omdat 'de hoeveelheid aanvallen het hem niet waard is'. De commotie heeft te veel effect op zijn familie- en privéleven. Hij hecht eraan te benadrukken dat dit volgens hem alleen in Nederland gebeurt.

Hij noemt het belachelijk en spreekt van discriminatie dat hij nu gedwongen wordt te stoppen door mensen die hem zonder enig bewijs beschuldigen. Hij herhaalt dat zijn bedrijf volledig legaal opereerde en voorzien was van alle benodigde toestemming en papieren.