Ankeiler: Beuningen Nu & Morgen, de grootste politieke partij van Beuningen, wil aandacht voor de oude tabaksschuur aan de Brugstraat in Ewijk.

- Beuningen Nu & Morgen, de grootste politieke partij van Beuningen, wil aandacht voor de oude tabaksschuur aan de Brugstraat in Ewijk. Deze schuur is waarschijnlijk het laatste overblijfsel van de tabaksteelt, die ooit erg belangrijk was voor Beuningen en omgeving.

Is het college van B&W op de hoogte van de historische betekenis van de tabaksschuur in het oeverwallengebied van Ewijk?, zo vraagt fractievoorzitter Eric van Ewijk van BN&M zich af. Hij heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W. Zo wil hij weten of het college op de hoogte is van de slechte bouwkundige staat waarin de schuur verkeert.

Herinnering aan vervlogen tijden

Verder vraagt Van Ewijk of het pand een gemeentelijk monument is? Van Ewijk: "Is uw college bereid om in overleg met de eigenaren en eventueel met hulp van de provincie, pogingen in het werk te stellen, deze schuur als herinnering aan vervlogen tijden in de oude staat te laten herstellen?"

De gemeenteraad heeft drie waarden omarmd waarvan er één luidt: "Een mooi plekje”. Beuningen Nu & Morgen zegt veel waarde te hechten aan de verbindende kracht van cultuurhistorie, zoals “het kunnen vertellen van het verhaal van je dorp”.

Schimmelziekte

Rond 1960 kwam er een eind aan de tabaksindustrie op het Nederlandse platteland als gevolg van de schimmelziekte 'Blue Mold'. Alle tabaksplanten werden er door geïnfecteerd. Men had te veel tijd nodig om nieuwe resistente planten te kweken en de Nederlandse tabaksteelt kwijnde weg.

Ook de tabaksschuur aan de Brugstraat in Ewijk biedt een deplorabele aanblik en lijkt bijna in te storten. BN&M benadrukt dat de schuur als een van de weinige overblijfselen van de tabaksteelt zichtbaar maakt, waarom mensen vroeger in Beuningen en omgeving gingen wonen en werken.

Tabaksteelt belangrijk

In de 19e eeuw werd de tabaksteelt een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor Maas en Waal. Rond 1850 werkte het merendeel van de arbeiders in Ewijk en Winssen in de tabaksindustrie en de veeteelt, vaak in combinatie.

Toen stonden er op veel locaties tabaksschuren die zich kenmerken door de nokhoogte. Dat had alles te maken met de functie: het drogen van de geoogste tabak.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.