Ankeiler: Bij verkeersknooppunt Ewijk komt een nieuwe zendmast waarop een antenne wordt bevestigd voor een 5G-netwerk. Vaak worden deze antennes bevestigd op een hoogspanningsmast voor elektriciteit.

- Bij verkeersknooppunt Ewijk komt een nieuwe zendmast waarop een antenne wordt bevestigd voor een 5G-netwerk. Vaak worden deze antennes bevestigd op een hoogspanningsmast voor elektriciteit. Volgens Europese richtlijnen zijn de hoogspanningsmasten echter niet geschikt voor het aanbrengen van de nieuwe 5G-antennes.

Vodafone

Het plan voor een nieuwe vakwerkmast voor telecomapparatuur is ingediend door Vodafone. Aanbieders van mobiele netwerken moeten zorgen voor voldoende landelijk bereik van hun netwerk. Daarom worden oude antennes vervangen door nieuwe antennes met de laatste technieken en frequenties. Hiermee worden de antennes zogeheten '5G-ready' gemaakt.

De nieuwe mast komt te staan langs de Begijnenstraat bij het klaverblad A50/MaasenWaal-weg/A73. Het realiseren van een dergelijke mast is in de gemeente Beuningen alleen mogelijk door middel van een omgevingsvergunning.

Beleidsregels zendmasten

Er wordt nu afgeweken van de plaatselijke "Beleidsregels zendmasten, GSM-masten,antenneapparatuur" uit 2009. Nieuwe antennemasten mogen in principe niet worden geplaatst in of nabij natuurgebieden, woongebieden of gebieden die zijn aangemerkt als laagvliegzone. Daartoe behoren bijvoorbeeld ook de uiterwaarden langs de Waal.

Daarnaast zijn er locaties waar een mast het waardevolle landschap zou verstoren, bijvoorbeeld bij stadsparken of begraafplaatsen.

Masten langs kanaal, spoorweg of snelweg

De zendmasten kunnen juist wel worden gerealiseerd op of nabij grotere bedrijfsterreinen of buitensport-complexen. De antennemasten kunnen dan worden gecombineerd met de lichtmasten. Verder kunnen zendmasten worden geplaatst langs een kanaal, spoorweg, of een grote parkeerplaats langs een snelweg.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel