Bevat Video: Video
Ankeiler: Jongerenoverlast in de gemeente Druten lijkt een steeds groter probleem te worden.

- Jongerenoverlast in de gemeente Druten lijkt een steeds groter probleem te worden. Fractievoorzitter Haci Murat Aslan van Welzijn Druten ziet de afgelopen twee à drie jaar een toename van de overlast. De partij wil samen met het CDA, Kernachtig Druten en Sociaal Maas en Waal dat jongerenoverlast hoger op de gemeenteraadsagenda komt te staan en dat de problemen harder worden aangepakt.

Volgens Aslan is het niet per se erg als jongeren bij elkaar komen: "Waar we ons ernstige zorgen over maken, is met name de drugsoverlast onder de jongeren. Drugsgebruik en het dealen van drugs neemt in sterke mate toe."

Tekst gaat verder onder de video:

Burgmeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld erkent dat er een toename is van overlast: "We zien inderdaad een kleine toename van jongerenoverlast in Druten. Dat komt vooral doordat mensen het melden." Cijfers over jongerenoverlast kan de gemeente niet op korte termijn leveren.

Pax Christi College

De gemeente heeft op dit moment vijftien tot twintig jongeren in beeld. Een aantal van hen zit op het Pax Christi College. Volgens Welzijn Druten zijn sommige overlastgevers rond de dertien jaar en vindt er onder hen steeds vaker verzuim plaats. Rector Maartje Krüse wilde niet op deze aantijgingen reageren. Wel vertelde ze dat er aan ouders en kinderen voorlichting wordt gegeven over thema’s als geld en drugs.

De gemeente geeft aan in gesprek te zijn met het Pax Christi College over jongerenoverlast. Hoewel er gesprekken plaatsvinden en de school voorlichting geeft, is dat volgens Welzijn Druten niet genoeg: "Het begint met een lachgaspatroon op straat. Dat is al erg natuurlijk. Maar als de gemeente nu niet ingrijpt, gaat het straks helemaal de verkeerde kant op. De gemeente zegt dat ze aan het overleggen zijn, maar met overleggen los je het probleem niet op," vertelt Aslan.

Toch zegt de burgemeester dat er wel degelijk ingegrepen wordt: "We hebben afgelopen jaar al straatcoaches ingezet die in contact kunnen komen met de jongeren. Op plekken waar er echt met regelmaat sprake is van overlast, zoals bij de Gelenberg, hangen we bewakingscamera’s op."

Politie

Volgens Van Rhee-Oud Ammerveld kan de politie niet altijd ingrijpen: "De politie komt echt wel op het moment dat ze tijd en capaciteit hebben, maar die is er niet altijd. Het is niet zo dat je jongerenoverlast helemaal uit kunt bannen, niet in Druten, in een andere gemeente," aldus de burgmeester.

Daar denkt Aslan anders over: "Wat we als gemeente wel zouden kunnen doen is alles op alles zetten om te voorkomen dat dit gedrag overgenomen wordt door de volgende generaties. Het heeft ook absoluut met educatie en voorlichting te maken. Waarschijnlijk gebeurt dit in Druten nu niet op de juiste wijze," aldus de fractievoorzitter.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.