Ankeiler: De rechtszaak tegen de komst van de Railterminal bij Slijk-Ewijk die door Overbetuwe Overbelast is gestart, krijgt er professionele hulp bij.

- De rechtszaak tegen de komst van de Railterminal bij Slijk-Ewijk die door Overbetuwe Overbelast is gestart, krijgt er professionele hulp bij. Tijdens de zitting van de Raad van State heeft de rechter hiervoor opdracht gegeven.

De hulp komt van STAB, een onafhankelijke stichting en onpartijdige deskundige op het gebied van het fysieke leefomgeving.

Twee rechtszaken

De zitting draaide om de voorbereidende werkzaamheden voor de railterminal. Omwonenden willen dat die werkzaamheden niet worden uitgevoerd totdat de Raad van State een uitspraak heeft gedaan in de bodemprocedure. Belanghebbenden - verenigd in Overbetuwe Overbelast - hebben afgelopen zomer namelijk tegelijkertijd ook een zaak aangespannen aan om de Railterminal in zijn geheel tegen te houden.

De provincie had voor deze zitting het bezwaarschrift over de bodemprocedure al ingediend, terwijl dit niet aan de orde was. De rechter liet aan het begin van de zitting meteen weten dat vandaag echt alleen de voorbereidingen behandeld zou worden. Het bezwaarschrift van de provincie beslaat maar liefst 140 pagina's.

Verifiëren of onderzoeken kloppen

"Het is als burger dan haast onmogelijk om je te verweren", legt tegenstander en omwonende Koos Nijssen uit. Hij is daarom erg blij dat de rechter heeft opgelegd dat STAB de rechtszaak bij gaat staan. "Dit is heel belangrijk, want zij gaan verifiëren als onafhankelijke partij of de onderzoeken van de provincie kloppen en zij gaan ook de problemen in de gevonden stukken onderzoeken”.

Wat de voorbereidingen precies zijn, is ook niet bekend. De provincie zei op de zitting dat het om “een paar hele kleine archeologische zaken gaat, zoals de fundering van de wal en ecologisch, zoals het afsluiten van huizen voor vleermuizen”. Volgens Nijssen die deze zaak aanspande, is nergens vastgelegd dat dit de enige werkzaamheden zijn die de provincie vooraf gaat doen. Hij vreest dat er bijvoorbeeld al bomen worden gekapt.

Nijssen heeft hoop op een voor hem gunstige uitkomst: “Ik denk dat de rechter wel - indien er voorbereidingen gedaan mogen worden - voorwaarden aan de werkzaamheden gaat stellen.” Het zou volgens hem zelfs kunnen dat de voorbereidingen pas mogen beginnen als er uitspraak is in de bodemprocedure is gedaan. De Raad van State doet over twee weken uitspraak.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.