Ankeiler: De gemeenteraad van Nijmegen heeft het voorstel van GroenLinks om geld vrij te maken om meer daken van zonnepanelen te voorzien, woensdag aangenomen.

- De gemeenteraad van Nijmegen heeft het voorstel van GroenLinks om geld vrij te maken om meer daken van zonnepanelen te voorzien, woensdag aangenomen. In totaal is er 4,4 miljoen euro beschikbaar gesteld in de begroting. Het gaat niet alleen om de daken van gemeentepanden, maar alle daken, dus ook die van bedrijven, particulieren en verenigingen.

"De gemeente gaat over haar eigen daken. Het ligt in de lijn der verwachting dat de gemeente ervoor zorgt dat al die daken (nieuwbouw en bestaand) vol liggen met panelen. De realiteit is echter anders", schrijft GroenLinks in haar plan. Bovendien laat de partij weten dat "de gemeente honderden panden heeft, die nog lang niet allemaal voorzien zijn van zonnepanelen. In het voorstel vragen we om hier snel geld voor vrij te maken en, mocht dat niet haalbaar zijn, de daken beschikbaar te stellen voor andere partijen."

Oogst de zon op het dak

Het initiatiefvoorstel 'Oogst de zon op het dak' wordt gesteund door 50Plus, PvdA, CDA, Partij voor de Dieren, D66 en VoorNijmegen.Nu. Doordat de regelgeving uiteen loopt voor bedrijven, particulieren, verenigingen, is er in het voorstel voor elke vorm een ander plan bedacht. Vorig jaar bijvoorbeeld hebben bedrijfseigenaren een hapklaar aanbod voor zonnepanelen op hun daken ontvangen. Daar is toen enthousiast op gereageerd, wat geresulteerd heeft in subsidie aanvragen voor 20.000 zonnepanelen.

Voor nieuwbouwprojecten willen de initiatiefnemers dat de gemeente bij alle onderhandelingen met projectontwikkelaars, een volledig met panelen gevuld dak standaard te presenteren als uitgangspunt. Ook willen ze meer reclame gaan maken voor de lening die de gemeente heeft. "Particulieren kunnen namelijk een ongelooflijk gunstige gemeentelijke lening afsluiten en kunnen die lening behoorlijk snel aflossen doordat de energierekening flink daalt", staat er in het voorstel te lezen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.