Ankeiler: De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls weet zich de afgelopen dagen breed gesteund door statements tegen de manier waarop Bruls de afgelopen tijd beledigd, afgebeeld en bedreigd wordt.

- De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls weet zich de afgelopen dagen breed gesteund door statements tegen de manier waarop Bruls de afgelopen tijd beledigd, afgebeeld en bedreigd wordt. Na een statement vanuit de Nijmeegse wethouders en een statement vanuit burgemeesters in de regio, sprak woensdagavond de Nijmeegse gemeenteraad zich uit in een statement.

Posters

Directe aanleiding voor de statements zijn de posters die verschijnen in aanloop van een demonstratie tegen het kabinetsbeleid het dieptepunt. Op die posters voor de demonstratie op 28 november wordt Bruls onder meer afgebeeld met een varkenskop en benoemd als winnaar van de Anton Mussertprijs. Dat vinden velen veel te ver gaan. Daarnaast werd Bruls onlangs in het televisieprogramma Op1, waar hij zelf regelmatig te gast is geweest, door een vuurwerkhandelaar een 'dikke bal gehakt' genoemd, waarna aan tafel enkel gegniffel volgde.

“Er zijn grenzen overschreden”

Namens de gemeenteraad bracht CDA-fractievoorzitter en vervangend voorzitter van de raad Mark Buck het statement. “Alle 39 raadsleden sluiten zich hier bij aan: genoeg is genoeg, er zijn grenzen overschreden. Juist in deze tijden is een goed politiek debat van belang, maar dat kan alleen met elementair respect en door naar elkaar te luisteren. Als gemeenteraad willen we heel duidelijk zijn: er is geen enkel excuus voor vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog en geen excuus voor blinde haat. Dit is beneden de menselijke waardigheid. Binnen die waardigheid is ruimte voor dialoog en debat, maar waar haat regeert moet een grens getrokken worden. Wij spreken onze steun uit aan burgemeester Bruls juist door de verbinding die hij zoekt en de manier waarop hij stem en steun geeft aan de onzekerheid die mensen in deze tijden ervaren.”

“Doet me goed”

Bruls reageerde zelf kort op het statement van de gemeenteraad. “Dit doet me heel erg goed”, zegt de burgemeester, die ook voorzitter van de veiligheidsregio’s is. “Als je ziet wat sommigen in het openbare debat moeten ondergaan, dat heeft weinig meer te maken met in het debat met elkaar discussiëren. Maar dit alles heeft in ieder geval één ding opgeleverd: vandaag is de eerste dag in 20 maanden waarop ik enkel positieve mails heb mogen ontvangen.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.