Dichter uit Nijmegen-West zou willen dat giftige lucht een harig monster was - RN7
Bevat Video: Video
Ankeiler: Hij zou willen dat giftige lucht een groot, harig monster was. Dan zou het zeker aangepakt worden.

- Hij zou willen dat giftige lucht een groot, harig monster was. Dan zou het zeker aangepakt worden. Wout Waanders, voormalig stadsdichter van Nijmegen, geeft een signaal af naar de politici die zich woensdagavond over de slechte luchtkwaliteit in de stad buigen.

Waanders woont zelf in Nijmegen-West en zou tijdens een protestmars voorafgaand aan de raadsvergadering een gedicht voordragen waarin hij die wens verwoordt.

Bekijk de video en luister naar het gedicht van Wout:

Protestmars gaat niet door

Maar door de coronamaatregelen is die protestmars voor omwonenden van industrieterrein TPN-West afgelast. 'Bewoners denken wél aan hun gezondheid', luidt de cynische kop boven het bericht van de organisatie waarin ze mededelen dat de demonstratie helaas niet door kan gaan.

Het debat in de gemeenteraad van Nijmegen gaat deze woensdagavond wel door. Op anderhalve meter afstand. Eerste aanleiding is de ontstane ophef rond de omstreden asfaltcentrale APN. Begin september bracht Omroep Gelderland naar buiten dat de uitstoot van de asfaltfabriek tijdens een onaangekondigde meting 17 keer boven de norm bleek te zijn.

Zie ook: GLD Dossier asfaltcentrale

Uit de schoorsteen komen zogeheten PAK's, giftige - deels kankerverwekkende - stoffen die op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen staan van het RIVM. Sindsdien is de gemeente Nijmegen alles op alles aan het zetten om de uitstoot van APN binnen de normen te krijgen.

En niet alleen van de asfaltcentrale, maar van alle bedrijven op TPN-West. Al vele jaren maken omwonenden van dat grootste binnenstedelijke industrieterrein van Nederland zich ernstig zorgen om hun gezondheid en vragen zich af wat ze allemaal inademen.