Ankeiler: De initiatiefnemers van Windpark Beuningen hebben de ambitie dat iedere inwoner van Beuningen (of omliggende gemeente) kan meedoen met het windpark.

- De initiatiefnemers van Windpark Beuningen hebben de ambitie dat iedere inwoner van Beuningen (of omliggende gemeente) kan meedoen met het windpark. Dat staat in een brief die de initiatiefnemers van het Windpark aan de gemeenteraad hebben gestuurd en in de laatste versie van het "Participatie- en Communicatieplan Windpark Beuningen".

In het plangebied en de directe omgeving van het Windpark wonen tientallen mensen en zijn bedrijven gevestigd. In een straal tot 1.000 meter rondom de windturbines staan zo’n 35 woningen. Met de bewoners van zeven woningen van grondeigenaren zijn de initiatiefnemers een samenwerking aangegaan.

Omgevingsfonds

Er zijn drie initiatiefnemers voor het Windpark: Falck Renewables, Eneco en EVV (EnergieVoorVier). Het is de bedoeling dat het Windpark jaarlijks zo'n 30.000 tot 37.500 euro aan het Omgevingsfonds afdraagt. Dit fonds is voor mensen die in een grotere straal om de windmolens wonen. Met het geld van het fonds wil men de leefbaarheid in brede zin in een grotere straal rond het windpark bevorderen.

Het is daarnaast de bedoeling dat er ook nog een omwonendenvergoeding komt voor mensen die binnen een straal van 300 tot 600 meter van een windmolen wonen. Die vergoeding varieert van 3.000 tot 7.000 euro. Ook inwoners die op 600 tot 1.000 meter afstand wonen, krijgen een bepaalde financiële vergoeding.

Windpark kost 25 tot 30 miljoen euro

Windpark Beuningen wil dat inwoners van Beuningen meedoen en financieel profiteren van het windpark. Gemeente én initiatiefnemers streven naar een financiële participatie van ten minste 50 procent. Het gaat hierbij om deelname in het project door inwoners en bedrijven.

Het totale windpark gaat 25 tot 30 miljoen euro kosten, waarvan de helft wordt betaald door de EVV. Deze investering van de EVV wordt gedeeltelijk gefinancierd met eigen vermogen en grotendeels via de bank.

De energiecoöperatie EVV gaat een coöperatief financieel product aanbieden op basis waarvan leden kunnen mee-investeren tijdens de ontwikkeling van het windpark. EVV-leden kunnen participaties kopen.

Rendement tussen 3 en 7 procent

Participatiehouders ontvangen jaarlijks een rendement over hun ingelegde geld. Het verwachte rendement is afhankelijk van de definitieve business case. De huidige (juni 2021) verwachting is dat dit rendement tussen de 3 en 7 procent ligt. Het rendement kan variëren met de jaarlijkse energieopbrengst: meer wind, meer rendement.

Naast het mogelijk maken van individuele participatie wil EVV eventuele overwinst gebruiken om leefbaarheid en duurzaamheid in de regio verder te bevorderen.

Zoals bekend staan de vijf windmolens gepland ten zuiden van de rijksweg A73, en ten westen en ten oosten van de A50. De windturbines krijgen een maximale tiphoogte van 245 meter. De Beuningse gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met de windmolens. De raad neemt hierover een besluit op dinsdag 23 november.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.