Ankeiler: De basisscholen zien in deze periode klas na klas naar huis gaan, omdat zij in quarantaine moeten door coronabesmettingen.

- De basisscholen zien in deze periode klas na klas naar huis gaan, omdat zij in quarantaine moeten door coronabesmettingen. Zo sloten in het Land van Maas en Waal dinsdag al twee scholen. Bijna 19 procent van de besmettingen was de afgelopen week bij kinderen tussen de 5 en 14 jaar. Maar waarom wordt het grootste gedeelte van die groep kinderen eigenlijk nog niet gevaccineerd?

Kinderen tussen de 12 en de 17 jaar kunnen al een coronaprik halen. Maar kinderen tussen de 5 en 12 jaar oud kunnen nog geen vaccinatie krijgen. Terwijl juist in die groep nu veel kinderen besmet raken. Hoe zit dat?

Zie ook: Basisscholen bezorgd over corona-uitbraken: 'Het worden vervelende maanden'

De simpelste verklaring is eigenlijk dat het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) nog geen vaccins heeft toegelaten tot de Europese markt voor de groep van 5- tot 12-jarigen. Voor er toestemming gegeven wordt, kijkt het EMA naar de werkzaamheid en de veiligheid van de vaccins. Dat doen zij op basis van onderzoeken die fabrikanten zelf hebben gedaan onder die leeftijdsgroep.

Pfizer

De verwachting is dat eind november of begin december het eerste vaccin voor kinderen (Pfizer) wordt toegelaten op de Europese markt. Vervolgens zal de Gezondheidsraad in Nederland het kabinet adviseren over vaccinatie van deze leeftijdsgroep. Op basis daarvan zal de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een besluit nemen. Meestal neemt de minister het advies van de Gezondheidsraad over.

Stand van de pandemie

"Bij zulke adviezen kijken verschillende leden van de Gezondheidsraad, elk vanuit hun eigen deskundigheid, naar de vraag of vaccinatie een goed idee is", vertelt woordvoerder Maarten Hagg van de Gezondheidsraad.

"De Gezondheidsraad kijkt naar alle wetenschappelijke gegevens over de verhouding tussen het nut en het risico van de vaccinaties. Dus hoe werkzaam en hoe veilig het vaccin is voor die doelgroep. Maar in de regel wordt ook gekeken naar andere factoren, zoals de stand van de pandemie. Bij het advies over vaccinatie van adolescenten kwam bijvoorbeeld ook de mentale gezondheid van die groep aan de orde. Er wordt dus breed naar het vraagstuk gekeken. Het is aannemelijk dat dit ook nu weer zo zal zijn."

Pfizer al goedgekeurd in VS

In Amerika is het Pfizer-vaccin voor kinderen vanaf vijf jaar goedgekeurd. Daar krijgen de kinderen overigens een kleinere hoeveelheid van het vaccin toegediend dan de oudere doelgroepen, maar zou de werking hetzelfde zijn.

Zie ook: Basisscholen dicht na tientallen coronabesmettingen