Ankeiler: Wijchense organisaties en ondernemers die extra kosten maken door de verplichting om te controles op coronatoegangsbewijzen, kunnen vanaf vandaag aankloppen bij de gemeente voor een tegemoetkoming in de kosten.

- Wijchense organisaties en ondernemers die extra kosten maken door de verplichting om te controles op coronatoegangsbewijzen, kunnen vanaf vandaag aankloppen bij de gemeente voor een tegemoetkoming in de kosten. De gemeente heeft het hiervoor beschikbaar gestelde geld van het Rijk in een eenvoudige subsidieregeling vertaald, waarbij ook om tegemoetkoming gevraagd kan worden wanneer er vrijwilligers ingezet zijn om QR-codes te controleren. De regeling is gericht op horecaondernemers, sportcentra, zwembaden, verenigingen, stichtingen en organisatoren van evenementen.

Eenvoudige subsidieregeling

De gemeente Wijchen kiest voor een eenvoudige subsidieregeling waarbij organisaties voorafgaand of na hun activiteit een aanvraag om vergoeding kunnen indienen, en de subsidie met de verlening ook meteen vastgesteld wordt. Achteraf wordt er dus geen verantwoording met bonnetjes gevraagd. Er wordt vergoeding aangeboden voor extra kosten die gemaakt zijn of worden voor werknemers, arbeidskrachten én vrijwilligers tussen 22 september en 31 december van dit jaar. Organisaties met ANBI-status krijgen in principe de volledige kosten vergoed, voor anderen geldt een vergoeding van 80 procent van de kosten met een maximaal bedrag per uur. Per aanvraag, maand of evenement wordt maximaal 2500 euro vergoed. Bedragen van 250 euro of minder per maand worden niet vergoed. Voor de invulling van de subsidieregeling volgde de gemeente het voorbeeld van de gemeente Culemborg. “Dit is een transparante en overzichtelijke regeling zonder al te veel bureaucratie eromheen”, zegt burgemeester Marijke van Beel (PvdA). “Elke sector kan hiermee aan zijn trekken komen.”

Zwembad De Meerval

De situatie rondom het controleren van coronatoegangsbewijzen bij Zwembad De Meerval gaf aanleiding om de regeling snel vorm te geven en open te stellen, geeft wethouder Paul Loermans (Kernachtig Wijchen) aan. “De bezetting is daar dusdanig krap dat we een beveiligingsbedrijf hebben moeten inhuren om de controles te doen. Dat was een duidelijk indicatie dat we als gemeente snel moesten reageren, omdat anders bij sommige organisaties wellicht de deur gesloten had moeten blijven. Het is immers nogal wat dat gevraagd wordt van organisaties, verenigingen en sporthallen. We roepen dan ook iedereen op die extra kosten maak om zich te melden bij de gemeente voor de subsidieregeling.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.