Bevat Audio: Audio
Ankeiler: Columnist Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio. Vandaag: expressief beton en een nissenhut

Columnist Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio. Vandaag: expressief beton en een nissenhut

Brutalisme

De gemeente Nijmegen zit met een betonprobleem. De gemeente Berg en Dal met een nissenhutprobleem. Financieel schelen beide problemen tientallen miljoenen euro’s. Toch leidt het grootste financiële probleem niet tot de grootste politieke heibel. Er is sprake van omgekeerde evenredigheid tussen de hoogte van het financiële probleem en de politieke commotie. Zoals zo vaak.

De problemen met het beton van het Goffertstadion zijn nog niet opgelost, of de problemen met het beton van de Stadsschouwburg dienen zich al weer aan. Even aansmeren met Alabastine van de Gamma is er niet bij. Dat doe je niet bij een gebouw waarin het brutalisme tot uiting komt in de zichtbare en expressieve betonconstructie met sterk uitvergrote onderdelen, de ruwe materiaalafwerking en het achterwege laten van ornamentiek. Dat is geen verzinsel van mij, maar van architectuur-en monumentendeskundigen.

Door dit architectonische brutalisme heeft de Stadsschouwburg de status van Rijksmonument. Het expressieve beton dus ook. Naast betonrot zijn er nog legio problemen, waarvoor een beetje huisbaas stevig op zijn donder zou krijgen in de Raad. Alleen is in dit geval de gemeente de huisbaas. Dat praat toch anders. Een eerste inschatting van de verbeterkosten komt uit op minimaal 25 miljoen euro. In dat bedrag is de noodzakelijke vervanging van de trekkenwand inbegrepen. Dat technische hoogstandje ken ik nog wel. In 2009 draaide charlatan, annex parttime theaterdirecteur Albert Krielen de gemeente Nijmegen een gigantische poot uit door 45.000 euro advieskosten te declareren voor het vervangen van de trekkenwand in de Vereeniging. Voor dat geld had hij bij de trekkenwandfabrikant flinke korting kunnen bedingen voor een tweede trekkenwand in de nabije toekomst. Maar dat zal wel niet gebeurd zijn. De directeur van de Stadsschouwburg wil de ingang naar de andere kant van het gebouw verplaatsen. Dan hoeven bezoekers minder ver te lopen vanaf de parkeergarage aan de van Schaeck Mathonsingel. Daar komt gedonder van. Monumentendeskundigen zien de huidige ingang namelijk als venster op de stad. Het zou dan een achterraam worden. Dat wordt een in expressief beton gegoten hoofdpijndossier.

Wethouder Sylvia Fleuren van Berg en Dal heeft wel wat anders aan haar hoofd dan betonproblemen bij voetbalstadions of schouwburgen. Ze slaapt sinds afgelopen week wat onrustig omdat verschillende fracties flink pissig op haar zijn. De fractievoorzitter van Polderbreed is zelfs bloedlink. Het is dan ook niet niks wat er gebeurt in de Ooijpolder. Carnavalsverenigingen willen een nissenhut bouwen op een korfbalveld in Kekerdom om daar hun carnavalswagens te gaan bouwen. Ze bouwden altijd in boerenschuren, maar die zijn er minder en minder. Helaas. De gemeenteraad was hiervan niet op de hoogte en de wethouder wel. Dus een politieke rel van de bovenste plank. Want informatie voor de raad achterhouden is altijd en overal een politieke doodzonde voor een wethouder.

Wethouders in Nijmegen kunnen jarenlang zonder politieke problemen een Rijksmonument laten verslonzen door achterstallig onderhoud. Een paar kilometer verderop krijgt een wethouder bijna de hele raad over haar heen door een mogelijke nissenhut voor carnavalswagens op een korfbalveld in Kekerdom. Dat wordt daar beschouwd als politiek brutalisme.

Vincent Cantrijn

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.