Afdrukken
Bevat Audio: Audio
Ankeiler: Geen privacy, geluidsoverlast, klachten over het weer waartegen de paviljoens niet bestand zijn; de geschiedenis herhaalt zich op Heumensoord.

- Geen privacy, geluidsoverlast, klachten over het weer waartegen de paviljoens niet bestand zijn; de geschiedenis herhaalt zich op Heumensoord. In 2015 protesteerden Syrische vluchtelingen over de omstandigheden in de noodopvang, nu zijn het de Afghaanse evacués. "Het is hier erg koud."

"De accommodaties zijn helemaal niet goed voor ons, voor de families en de kinderen", zegt woordvoerder Waissudin van de Afghanen. "Ook niet voor de zwangere vrouwen hier of voor hen die hun baby's borstvoeding willen geven."

Hij zegt: "Dit is eigenlijk bedoeld als noodopvang voor maximaal 2 tot 4 weken, maar mensen zitten hier al langer dan een maand." Waissudin noemt het gebrek aan privacy het voornaamste probleem op Heumensoord. "Die privacy is zo goed als nul. En er is ook veel geluidsoverlast, van baby's en van mensen die rondlopen. En ook als het slecht weer is, dan hoor je dat meteen en dan slapen we niet. En kinderen kunnen zich ook niet goed concentreren bij het maken van hun huiswerk."

'Er moeten betere alternatieven zijn'

De bewoners hebben er begrip voor, zegt de woordvoerder, dat sprake is van een noodsituatie. "Maar er moeten betere alternatieven zijn dan de tenten op Heumensoord", gaat Waissudin verder. "Het eten en de medische voorzieningen laten ook te wensen over. Dat alles bij elkaar opgeteld leidt tot psychische klachten onder de mensen, meent Waissudin.

Een vrouw in een van de paviljoens waar de slaapkamers zijn en waar ze met haar man en dochtertje van 1 is ondergebracht, zegt dat het erg koud is. "De wind heeft hier vrij spel", zegt ze.

Alarm

Deze week sloegen het College voor de Rechten van de Mens en de Nationale Ombudsman alarm over de omstandigheden in de noodopvang. Voor de Afghaanse evacués die er sinds twee maanden verblijven, moet snel een meer structurele woonvoorziening worden gevonden, zeggen zij.

In 2016 brachten het college en de ombudsman ook al eens een bezoek aan de toenmalige noodopvang Heumensoord. Toen stelden ze dat een dergelijke grootschalige opvang (toen voor drieduizend mensen) schadelijk is voor de veiligheid en gezondheid van de asielzoekers. Ze deden daarbij de dringende aanbeveling om de locatie niet opnieuw op grote schaal in gebruik te nemen.

Als we na 1 januari naar een andere opvang willen, dan hebben we andere gemeentes heel hard nodig

De opvang sluit officieel per 1 januari, maar blijft mogelijk langer open. Daarover zegt locatiemanager van Heumensoord Lian van Driel van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vrijdag: "De afspraak is nog steeds 1 januari. Als we na die datum naar een andere opvang willen, dan hebben we andere gemeentes heel hard nodig om andere plekken aan te bieden."

Van Driel kent de klachten: "De slaapverblijven zijn zeker niet ideaal, met kleine ingrepen proberen we dat te verbeteren. De lampen gaan op een bepaalde tijd uit, zodat de kinderen gaan slapen. De recreatiezalen blijven langer open en ouders kunnen daar naartoe. Maar de geluidsoverlast is er zeker."

Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) praat maandag met het College voor de Rechten van de Mens en de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen over Heumensoord. Het COA is daar ook bij.

Luister hier het gesprek terug dat locatiemanager Van Driel had met verslaggever Annemieke Schakelaar.

Zie ook: 'Leefomstandigheden voor Afghanen op Heumensoord zijn onder de maat'

Deel dit artikel