Ankeiler: Als uit natuuronderzoek blijkt dat het mogelijk is zonder natuurschade, komt er straatverlichting langs de Hernenseweg en de Leurseweg richting de Randweg Noord in Wijchen.

- Als uit natuuronderzoek blijkt dat het mogelijk is zonder natuurschade, komt er straatverlichting langs de Hernenseweg en de Leurseweg richting de Randweg Noord in Wijchen. Coalitiepartijen VVD, Kernachtig Wijchen en PvdA willen op deze manier voor een tweede verlichte fietsroute van Hernen en Leur naar Wijchen zorgen.

Onveilig gevoel

Volgens de indieners van het aangenomen amendement heeft de Leefbaarheidsgroep Hernen-Leur meermaals aangegeven dat er in de omgeving veel vraag is naar verlichting van dit traject. “De wens om een tweede veilige uitweg te creëren is er al jaren”, zegt Alice Peters-Vroom (VVD). “Het gaat om een veelgebruikte verkeersader voor fietsers en voetgangers tussen Wijchen, Leur en Hernen, en daarmee ook tussen Wijchen en de andere kernen. Deze wegen zijn beide niet voorzien van straatverlichting, wat leidt of kan leiden tot een onveilig gevoel met name bij kinderen en ouderen die deze route ‘s avonds of ‘s nachts gebruiken.” Wel is de voorwaarde dat de natuurwaarden in het gebied behouden blijven. Daar wordt onderzoek naar gedaan. Bezwaren op het gebied van lichtvervuiling kunnen worden tegengegaan, denk de indieners, door ‘slimme’ lantaarnpalen te plaatsen en de kleur van de verlichting aan te passen.

Onderzoek in andere kernen

Wethouder Paul Loermans (Kernachtig Wijchen) vreest voor precedentwerking van het besluit. “Met welk argument wilt u tegen inwoners van de andere kernen zeggen dat zij geen extra verlichte fietsroute krijgen als zij ernaar vragen?” Daarom hebben de indieners besloten dat ook onderzocht moet worden of een vergelijkbare wens in andere kernen leeft. “We kunnen de noodzaak dan per geval beoordelen”, zegt Peters-Vroom. “Maar dat is geen reden om niet nu al aan de slag te gaan met het verlichten van deze route.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.