Bevat Video: Video

- De herdenking van Truus Mast en enkele Amerikaanse soldaten in Nijmegen had dit jaar een speciaal tintje: voor het eerst was er familie van het in 1945 omgekomen meisje bij aanwezig.

Tot voor kort wist de familie van Mast (15 jaar toen ze overleed) niet over het bestaan van het monument. “Via een advertentie in de krant kwam ik achter het bestaan van het monument, zo kwam ik ook in contact met Jaap Mooi en nu staan we hier”, zegt Annemiek van Noland - Langeveld, nichtje van Truus.

Lees verder onder video:

Granaatinslag

Truus Mast werd op 10 november bij het sportfondsenbad dodelijk getroffen door een granaatinslag. Truus Mast was op het moment van de ontploffing pas 15 jaar. Ook werd er tegelijkertijd een legertruck getroffen met daarin een groep militairen, ook zij kwamen om. Eerst werd Nijmegen op 22 februari 1944 getroffen door een alles vernietigend bombardement op het centrum, waarbij zo een achthonderd mensen het leven lieten. Zeven maanden later volgde de bevrijding van Nijmegen na een heftige strijd. In de daaropvolgende maandenlange frontstadtijd vielen nog meer doden dan op 22 februari.

Jaap Mooi was op het moment van de granaatinslag 7 jaar oud en woonde in de Beethovenstraat tegenover het sportfondsenbad. Hij hoorde de inslag en ging meteen kijken wat er was gebeurd: “Van me ouders moest ik naar binnenkomen, na de inslag ging ik meteen naar buiten om te kijken wat er was gebeurt. Ik liep het zwembad in en zag daar twee Amerikaanse soldaten dood op de grond liggen, achter de kassa trof ik ook de dode Truus aan. Dit beeld maakt nog steeds veel los bij mij”, vertelt Mooi.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.