Ankeiler: Veel partijen in de Nijmeegse gemeenteraad zijn er niet over te spreken dat het college na 24 jaar van samenwerking met Sportfondsen voor de exploitatie van het Goffertbad de exploitatie nu wil gaan aanbesteden.

- Veel partijen in de Nijmeegse gemeenteraad zijn er niet over te spreken dat het college na 24 jaar van samenwerking met Sportfondsen voor de exploitatie van het Goffertbad de exploitatie nu wil gaan aanbesteden. De relatie tussen de gemeente en Sportfondsen is flink bekoeld, voornamelijk door meningsverschillen wat betreft de staat van het onderhoud van het zwembad. De gemeenteraad voorziet dat met een andere partij zaken als de ticketprijs, mogelijkheden om een abonnement in verschillende baden te gebruiken en zelfs de toekomst van het bad op de lange termijn op de tocht komen te staan.

Iconisch zwembad

Het Goffertbad ligt als zijnde enige openluchtzwembad in Nijmegen bij veel mensen gevoelig. “Het Goffertbad is iconisch zwembad in onze stad, een plek die behouden moet blijven voor de langere termijn”, vindt Jouke Osinga (GroenLinks). “Juist voor dit zwembad ontbreekt een duidelijke toekomstvisie.” Alle Nijmegenaren hebben iets met het Goffertbad, merkt Gerry van Campen (Stadspartij Nijmegen) op. “Wie is er niet in zijn jeugd geweest? Dat moet in de huidige vorm blijven bestaan, waar je met een zwemabonnement bij Sportfondsen terecht kunt in zowel dit zwembad als Zwembad Nijmegen-West en het Erica Terpstrabad.” Verschillende partijen stellen voor om als er al een aanbesteding moet komen, deze te combineren met de aanbesteding van een nieuw te realiseren binnenzwembad, zodat beide door dezelfde partij geëxploiteerd kunnen worden.

Gespannen verhouding

Het college voert op dat het verstandig is om met een nieuwe blik te kijken naar de zakelijke verhouding. Uit correspondentie tussen de gemeente en Sportfondsen wordt duidelijk dat die verhouding behoorlijk gespannen is nadat twee jaar geleden uit een onderzoek van Synarchis bleek dat er sprake was van achterstallig onderhoud bij het Goffertbad. Osinga vindt dat ‘een wijze wethouder boven de partijen moet staan in plaats van in de loopgraven te blijven’. “Ik zie niet in waarom partijen die al zo lang samenwerken dat er niet uit zouden moeten kunnen komen.” “Dit lijkt op een afrekening”, constateert Paul Eigenhuijsen (VoorNijmegen.NU).

“Het gaat juist beter worden”

Wethouder Bert Velthuis (SP) blijft stellig in de keuze voor een aanbesteding. “Daar gaat het college over en dat is wat we gaan doen. Maar het is ons uitgangspunt dat het Goffertbad in volle glorie blijft bestaan. We zien erop toe dat het onderhoud zo optimaal mogelijk is, zodat Nijmegenaren nog tot in lengte van dagen van dit bad kunnen blijven genieten. Ook willen dat de toegangsprijs zo blijft als hij nu is. Abonnementen is iets waar we het met verschillende partijen over kunnen hebben. Mijn inzet is dat het juist beter gaat worden, omdat we waarschijnlijk uit verschillende gegadigden de beste partij kunnen gaan kiezen.” Een van die partijen is mogelijk de stichting die Zwembad Dukenburg exploiteert. Deze heeft juist een uitstekende zakelijke relatie met de gemeente, laat Velthuis doorschemeren. De exploitatieovereenkomst van Sportfondsen voor het Goffertbad eindigt eind 2022.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.