Ankeiler: De gemeente Overbetuwe gaat op de korte termijn vluchtelingen opvangen voor een korte periode.

- De gemeente Overbetuwe gaat op de korte termijn vluchtelingen opvangen voor een korte periode. Dit liet burgemeester Hoytink-Roubos dinsdag weten naar aanleiding van een motie van de PvdA die aandrong op onderzoek naar een geschikte locatie om vluchtelingen te herbergen.

Hoytink-Roubos maakte niet kenbaar waar de vluchtelingen opgevangen kunnen worden, maar wel dat er "een locatie per direct beschikbaar is". Omwonenden van die plaats zullen geïnformeerd worden vóórdat de locatie openbaar wordt. De burgemeester gaf verder aan dat ze "bij voorkeur" geen vluchtelingen wil opvangen die uit economische motieven naar Nederland zijn gekomen en dat ze gezinnen met een gemeden samenstelling wil opvangen.

Niet ten koste van bestaande woonruimte

Over wie dit gaat betalen, was ze ook meteen duidelijk. "Als we zelf de opvang organiseren, dan betaalt de COA onder de 100 vluchtelingen, de kosten". Ook was ze duidelijk over het onttrekken van woonruimte voor anderen: "Het mag niet ten kosten gaan van bestaande woonruimte" vulde ze aan. "Het gaat om opvang voor een paar maanden en niet voor statushouders, alleen maar vluchtelingen". Het college is ook met het COA in gesprek over langdurige opvang in de gemeente of één van haar kernen.

In oktober en december 2015 bood Overbetuwe aan 130 en later 100 vluchtelingen (crisis)noodopvang in sporthal De Helster. In 2016 was er sprake van een kleinschalige AZC voor 300 vluchtelingen maar dat werd door de COA in september van dat jaar afgeblazen omdat er geen nieuwe AZC's meer werden gerealiseerd.

Lees ook: In de regio vangt alleen Nijmegen Afghaanse vluchtelingen op.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.