Ankeiler: De provincie Gelderland mag tegen de zin van gemeenten de plaatsing van windmolens doordrukken.

- De provincie Gelderland mag tegen de zin van gemeenten de plaatsing van windmolens doordrukken. Dat gebeurt nu in Wijchen, tot afgrijzen van het college van B&W aldaar. Ook de colleges in Druten en (in iets mindere mate) Beuningen staan uitermate kritisch tegenover de houding van de provincie.

Druten wil geen windmolens

"Wat is de lokale inspraak rondom windmolens hier in Druten nog waard," zo vraagt wethouder Willy Brink van Druten zich af. "Wij hebben onze verantwoordelijkheid in de energietransitie in ruime mate genomen. Er is in Druten enorm veel zonne-energie gepland, maar de provincie kan mogelijk toch achter onze rug om windmolens toestaan. Wij hebben in onze gemeente met de inwoners expliciet afgesproken dat we voorlopig geen windmolens op ons grondgebied willen," aldus Brink.

Druten totaal verrast

Met de inzet van onder andere heel veel zonne-energie hoopt Druten in 2040 energieneutraal te zijn. "Wat de provincie nu doet met Wijchen, heeft ons ook totaal verrast," zegt wethouder Brink.

De gemeente Wijchen doet veel op het gebied van duurzaamheid, incluis windmolens. Toch wil de provincie exploitanten toestaan om zo'n vijf hele grote windturbines te plaatsen op een locatie die het college van Wijchen en de omwonenden volstrekt afwijzen.

"Regionale inspraak voortaan zinloos"

Dit legt een bom onder alle plannen voor windmolens en zonne-energie, zo meent de Wijchense wethouder Titus Burgers. Hij vraagt zich af wat alle regionale inspraak nog voor zin heeft als de provincie overal zomaar windmolens kan toelaten. Wijchen kondigt aan zich op alle mogelijke manieren te zullen verzetten tegen de ongewenste windmolens.

De gemeente Beuningen, die binnenkort hoogstwaarschijnlijk besluit tot de bouw van vijf grote windmolens, heeft ook een duidelijke mening. Men ziet nog meer windmolens op hun grondgebied, behalve die vijf, voorlopig echt niet zitten. Beuningen vindt dat eerst andere gemeenten, die nog geen windmolens hebben of plannen, aan de beurt zijn.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.