Afdrukken
Bevat Video: Video
Ankeiler: Het was vrijdag Nijmeegse Daklozendag. Bij Brebl op het HONIG-complex werden meerdere activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor daklozen.

- Het was vrijdag Nijmeegse Daklozendag. Bij Brebl op het HONIG-complex werden meerdere activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor daklozen. Organisator Maurice van de Nunn van het RIBW legt uit waarom dit zo belangrijk is: "Het aantal daklozen mag dan wel gestabiliseerd zijn, maar er zijn nog steeds twee keer zo veel daklozen als tien jaar geleden."

Behalve aandacht vragen, wil de organisatie daklozen óók op een laagdrempelige manier informeren over de opvangmogelijkheden die er in Nijmegen zijn. Het Droombankje werd donderdag geopend; maandag komen daar nog vijftien porta-cabins bij waar in totaal dertig dak- en thuislozen kunnen overnachten.

Tekst gaat verder onder de video:

De Nijmeegse daklozen een beetje in de watten leggen, is ook één van de doelen van de Daklozendag. "Er is een heel arrangement aan activiteiten zoals een kapper, pedicure, sneltekenaar, noem maar op", legt Van de Nunn uit. De sfeer in Brebl is heel gemoedelijk: bij de kraam van Kledingbank staan meerdere mensen kleding of schoenen te passen, op de achtergrond speelt een bandje en aan de bar kun je een biertje halen. Het is net alsof het straatleven voor een middag vergeten is.

Laat een dakloze zich mens voelen

Niet iedereen komt in aanraking met daklozen; sterker nog: de meeste mensen lopen met een boog om hen heen als ze een dakloze op straat zien zitten. "Behandel een dakloze als ieder ander door het gesprek aan te gaan", benadrukt Van de Nunn. "Wij hebben in Corona afstand moeten houden, maar dat gebeurt bij daklozen natuurlijk heel vaak. Als jij een week straat leeft en je je niet kunt douchen, dan ga je natuurlijk al snel ruiken. Er komt dan niet snel iemand naast je zitten. Door het gesprek wel aan te gaan, blijf je je als dakloze mens voelen: dat is heel belangrijk."

Straatdichter Ton was ook aanwezig. Hij leefde jaren op straat, maar heeft sinds drie jaar een huis via Housing First. "Vaak is het zo dat je door omstandigheden op straat beland", legt hij uit. "Door het zwerven had ik tijd over om na te denken en toen heb ik veel gedichten geschreven. En zo ben ik aan de titel straatdichter gekomen." Hij vindt in een huis wonen heel wat anders, maar wel ontzettend fijn: "Het mooiste van niet op straat wonen, is dat je je veilig voelt. Je kunt rustig slapen zonder dat je je zorgen maakt."

Voor meer informatie over de opvangmogelijkheden in Nijmegen, kun je terecht bij het RIBW.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel