Bevat Video: Video
Ankeiler: Het Droombankje, een 'tussenhuis' voor dak- en thuislozen zonder verslavingsproblematiek, opende donderdag officieel haar deuren aan de Curacaoweg.

- Het Droombankje, een 'tussenhuis' voor dak- en thuislozen zonder verslavingsproblematiek, opende donderdag officieel haar deuren aan de Curacaoweg. Dit huis is het zevende huis in Gelderland van de stichting; dit keer een samenwerking tussen de gemeente Nijmegen en woningbouwvereniging Woonwaarts. “Het is echt prachtig geworden”, vertelt de oprichtster Angelique van den Berg "en we hebben al tien mensen onderdak kunnen bieden.”

Het Droombankje werd vier jaar geleden in Arnhem opgericht; inmiddels staan daar zes huizen. Dit is het eerste project in Nijmegen. “Het is indrukwekkend en tegelijkertijd hartverwarmend", vertelt Van den Berg. "Wat me hier voornamelijk opvalt, is dat de mensen in tranen uitbarsten als ze hier mogen wonen. Misschien ligt het ook aan de hoge woningnood nu."

Tekst gaat verder onder de video:

Pascal (42) woont nu één maand in het Droombankje. “Ik kwam na een echtscheiding op straat te staan, want het huis werd aan mijn vrouw toegewezen door de rechter. Ik en mijn ex hebben echt nog wel een tijd samen in hetzelfde huis gewoond. Toen ik nog werkte was er niets aan de hand, maar ik kwam door een ongeval in de ziektewet te zitten. Dan ben je 24/7 thuis en dat was geen houdbare situatie."

Urgentieverklaring

Pascal kreeg wél urgentie, maar de urgentiecommissie, concludeerde dat hij in een te klein gebied reageerde, dus hij raakte die verklaring kwijt. "Ik heb nu mijn eigen plek en ben heel goed ontvangen. Doordat ik hier woon, is de relatie met mijn ex ook beter geworden, we hebben namelijk samen ook kinderen."

Heidi (49) woont er een aantal weken. Ze scheidde al 2 jaar geleden en hopte toen van bank naar camping naar haar moeder, maar het lukte maar niet om een eigen woning te bemachtigen. “Ik heb een klein inkomen, ook omdat ik nog in een reïntegratietraject zit. Hierdoor ben ik bij veel huizen afgewezen.”

'Ik heb rust'

Ze vertelt eerder in een ‘herstelhuis’ te hebben gewoond, maar daar zat ze samen met verslaafden. "Dat gaf helemaal geen rust", vertelt ze. "Doordat ik nu met gelijkgestemden zit (en mensen zonder verslavingsproblematiek red.) heb ik dat wel. Hier heb ik mijn eigen spullen en ik kan mijn eigen gang gaan, terwijl ik ook makkelijk kan aansluiten bij het avondeten. Doordat ik nu rust heb, pak ik ook weer dingen op die ik eerder heb laten liggen."

Het pand waarin Het Droombankje huist, is van woningbouwvereniging Woonwaarts. “We hadden het pand kunnen verkopen, maar wij als corporatie streven naar vitale, inclusieve, leefbare wijken," vertelt Esther Lamers, directeur bij de opening. "Wij willen bijvoorbeeld in de wijken waar we nog niet veel woningen hebben, iets toevoegen. Hierdoor krijg je een mooie mix in de wijk. Dit pand staat in een mooie daadkrachtige wijk en daarom wilden wij het pand inzetten voor een doelgroep die past bij deze wijk."

Alleenstaande moeders

Lamers liet in haar speech ook weten meer van dit soort initiatieven te willen huisvesten. “Je doet er toe, ook als je op een moment in je leven zit dat je denkt dat je er niet toe doet. En dat is precies wat het Droombankje is, want wonen is toch het begin van lekker leven." Van de Berg laat weten het idee een tweede huis een goed idee te vinden, maar dan wil ze wel een huis voor alleenstaande moeders. "Ik krijg hier heel veel vraag naar, dus ik ga daar over nadenken."

Een maand geleden werd er nog druk aan het Droombankje huis geklust. Oprichtster Van den Berg legde toen ook uit waarom zij naar Nijmegen is gekomen met haar visie op de opvang van mensen die het nodig hebben.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.