Ankeiler: In Nijmegen wordt de ene crimineel voortvarend achter slot en grendel gezet, terwijl een andere gewoon ongestoord verder kan met zijn criminele activiteiten.

- In Nijmegen wordt de ene crimineel voortvarend achter slot en grendel gezet, terwijl een andere gewoon ongestoord verder kan met zijn criminele activiteiten. Die stevige uitspraak kreeg de gemeenteraad woensdagavond voor zijn kiezen.

De vergelijking komt van Roel van Tiel van de Vereniging Dorpsbelang Hees. Die sprak de raad toe namens het 7 wijken overleg (Hees, Waterkwartier, Neerbosch-Oost, kinderdorp Neerbosch, Lent, Weurt en Wolfskuil).

Drugslab in woning

Van Tiel herinnerde aan hoe er bij hem in de wijk een hele politiemacht een woning leeghaalde waar een drugslab in bleek te zitten. “Tegen de tijd dat dit nieuws ons bereikte was de politie al ter plaatse geweest, had de zaak ontmanteld en de criminelen in bewaring gesteld”, kenschetst hij het doortastende optreden.

Hoe anders is het bij het aanpakken van bedrijven die de wet overtreden, trekt Van Tiel de vergelijking. Dan lijkt het wellicht wat overdreven om die crimineel te noemen, maar dat stempel werd in de raad zelf op asfaltcentrale APN geplakt. “Dit bedrijf is gewoon crimineel”, stelde de SP onomwonden eind september in een raadsdebat.

Criminelen ontspringen de dans

De asfaltfabriek raakte enorm in opspraak toen Omroep Gelderland begin september naar buiten bracht dat via een uitgelekte brief naar voren kwam dat het bedrijf tijdens een onaangekondigde meting zwaar over de schreef bleek te gaan. Er werd meer dan 17 keer de norm aan giftige stoffen gemeten dan wettelijk is toegestaan.

Zie ook: GLD Dossier asfaltcentrale

“Ondanks de stevige woorden, ondanks de belofte van de wethouder, lijken deze criminelen de dans te ontspringen”, hield Van Tiel de raad voor. “Geen inval. Geen ontruiming. En al helemaal geen aanhoudingen. Sterker nog, er is sinds 22 juni jl. niet één vervolgmeting gedaan door gemeente.”

Geen zin om te controleren

De reden die daarvoor door de gemeente is aangedragen in een feitenrelaas is dat het bedrijf zelf heeft aangegeven dat zij telkens net te weinig produceren om een goede meting te kunnen doen. Dat schiet de omwonenden in Nijmegen-West die al jaren vrezen voor hun gezondheid ruimschoots in het verkeerde keelgat.

“Tja, dan kun je als bevoegd gezag natuurlijk niets”, verwoordt Van Tiel die grote zorgen cynisch. “Want als een drugscrimineel aan de politie laat weten dat hij nét te weinig grondstof inslaat om een fatsoenlijke partij drugs van te maken, dan gaat de politie natuurlijk ook niet controleren. Criminelen zijn immers betrouwbaar, en al helemaal als zij vooraf laten weten aan het bevoegd gezag dat het geen zin heeft om te komen controleren.”

Onvoldoende beschermd en vogelvrij

Hij roept de gemeente op te gaan controleren na daadwerkelijk door de buurt gemelde overlast. Op 17 september, 24 september, 13 oktober, 14 oktober en op 20 oktober was het bijvoorbeeld raak en regende het klachten over de op dat moment rokende schoorsteen van APN.

Van Tiel: “De conclusie die wij momenteel vanuit de wijken kunnen trekken is dat na vier jaar college van SP, GroenLinks en D66 de inwoners van Nijmegen-West nog steeds onvoldoende worden beschermd. Alle stevige woorden van de SP en mooie uitspraken van GroenLinks wethouders ten spijt.”

Hij hoopt op onmiddellijke actie op het gebied van meten, toezicht en handhaving. “Opdat wij in Nijmegen-West en in Weurt ons niet meer vogelvrij verklaard hoeven te voelen.”

Tijdens de inspraakronde is geen ruimte voor raadsleden om uitgebreid in te gaan op het betoog van Van Tiel. De gemeenteraad heeft eerder hard stelling genomen en vindt dat alles op alles gezet moet worden om inwoners van Nijmegen-West van schone lucht te voorzien. Wethouder Jan Wijnia zei daarop toe hard in te zetten op toezicht en handhaving, maar daar ziet de buurt naar eigen zeggen dus nog niet veel van terug.