Ankeiler: Diverse gemeenten in de regio Nijmegen onderzoeken momenteel nog of er mogelijk locaties geschikt zijn voor de opvang van vluchtelingen.

- Diverse gemeenten in de regio Nijmegen onderzoeken momenteel nog of er mogelijk locaties geschikt zijn voor de opvang van vluchtelingen. Dat geldt onder meer voor Wijchen en Overbetuwe. Dit blijkt uit een rondgang van RN7 langs gemeenten in de regio.

Alle gemeenten in ons land hebben het verzoek ontvangen of men vluchtelingen kan opvangen. De asielopvang in het aanmeldpunt in Ter Apel was de afgelopen dagen overvol.

COA zoekt opvangplekken

Dit centrum is bedoeld voor 275 asielzoekers, maar daar waren drie keer zoveel mensen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is daarom in het hele land op zoek naar korte opvangplekken om Ter Apel te ontlasten. Al dagenlang zoekt het COA steun bij provincies en gemeenten om te helpen bij de opvang.

Een woordvoerster van de gemeente Nijmegen benadrukt dat men momenteel al maximaal 1.000 Afghaanse evacueés opvangt. Dat gebeurt in Heumensoord. Wijchen en Overbetuwe zijn nog druk bezig om te inventariseren wat de mogelijkheden zijn om daar vluchtelingen tijdelijk te huisvesten.

Eerst direct omwonenden informeren

Overbetuwe stelt nadrukkelijk dat wanneer men een locatie op het oog zou hebben, men allereerst de direct omwonenden zal informeren, en andere direct betrokkenen. Daarna pas zal men de pers informeren.

De gemeente Beuningen ziet binnen de gemeentegrenzen één mogelijke locatie in een bestaand pand, waar opvang gerealiseerd zou kunnen worden.

Pand niet bekend

Op dit moment kan men echter niet zeggen welke locatie het betreft, of voor hoeveel personen deze locatie geschikt zou kunnen zijn. De gemeente Beuningen heeft de inventarisatie op zich aangeboden bij het COA, maar niet het pand zelf, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De gemeente Druten heeft voordat de vraag van het COA kwam, al een inventarisatie gemaakt van beschikbare panden en locaties. De gemeente beschikt zelf niet over leegstaande panden en dit is ook aan het COA doorgegeven.

Wel noodopvang calamiteiten

Een woordvoerster van Druten zegt dat de gemeente uiteraard wel beschikt over noodopvang die nodig is bij calamiteiten. Zoals aangewezen sport- en feestzalen, waar onder andere veldbedden kunnen worden neergezet.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.