Lead image 1:
Lead image TXT 1: De stakende personeelsleden leggen uit wat hen dwarszit. Foto: Omroep Gelderland
Lead image 2:
Lead image TXT 2: De staking wordt voorbereid. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Met een aantal hooibalen op het terrein van het Radboudumc maakt het personeel van het ziekenhuis duidelijk dat de werkdruk te hoog is en de lonen omhoog moeten.

- Met een aantal hooibalen op het terrein van het Radboudumc maakt het personeel van het ziekenhuis duidelijk dat de werkdruk te hoog is en de lonen omhoog moeten. 'Wij balen van onze cao', zo staat op een spandoek op de hooibalen.

Liefst 21 afdelingen van het Radboudumc in Nijmegen doen deze dinsdag mee met de landelijke staking van academische ziekenhuizen. Het is de tweede stakingsdag, maar de eerste keer dat het Radboudumc meedoet. De vorige keer - in september - waren er in Nijmegen niet genoeg medewerkers om hele afdelingen stil te leggen. Dit keer is dat wel zo.

Afbeelding
De stakende personeelsleden leggen uit wat hen dwarszit. Foto: Omroep Gelderland

Volgens FNV-zorgbestuurder Anja Vivié is de actiebereidheid in Nijmegen groot. Het laat volgens haar zien dat er echt iets moet gebeuren. "De mensen vinden, dat blijkt elke keer weer, de werkdruk te hoog en de lonen te laag."

Afdelingen die aan de staking meedoen zijn onder andere de operatiekamers, de intensive care, de neurochirurgie en maag-, darm- en leverziekten. Die afdelingen draaien overigens zondagsdiensten. Dat betekent dat de spoedzorg doorgaat en alleen de geplande opnames, operaties, behandelingen en onderzoeken zijn afgezegd.

Bekijk de video, de tekst gaat daaronder verder.

Dat is vervelend voor de patiënten die nu bijvoorbeeld op hun operatie moeten wachten, beaamt laborante Annelies van den Brandt. "Maar als we nu geen flink signaal afgeven, kunnen we in de toekomst alleen nog maar zondagsdiensten draaien."

Terugklappen voor de zorg

De actie bestaat onder andere uit een zogeheten 'terugklapmoment'. Om 12.05 uur gaan het personeel in de centrale hal gezamenlijk klappen. "De mensen klapten de vorige keer voor de zorg. Dit keer klappen we terug", zegt Vivié. "We willen laten zien dat het ons menens is. En dat doen we op dit bewuste tijdstip omdat het voor ons echt vijf over twaalf is."

Afbeelding
De staking wordt voorbereid. Foto: Omroep Gelderland

De staking komt overigens op een moment dat er al vaker geplande operaties worden afgezegd, omdat het ziekenhuis de handen vol heeft aan coronapatiënten. De vakbonden vinden de staking desondanks gerechtvaardigd. “Natuurlijk, deze mensen werken al heel lang onder enorme druk. Er is zo veel werkdruk dat heel veel medewerkers uitvallen. We hebben gewoon niet genoeg verpleegkundigen meer om de dingen te doen die gedaan moeten worden”, meent Vivié. “Patiënten hebben nu misschien wat hinder, maar moeten ook in de toekomst wel goede zorg krijgen.”

Luister naar een gesprek met Van den Brandt en Vivié op Radio Gelderland:

Zie ook: Radboudumc-medewerkers leggen dinsdag het werk neer