Bevat Audio: Audio
Ankeiler: Columnist ontdekt steeds meer nieuwe beroepen, waarvan hij het bestaan niet kende.

Columnist ontdekt steeds meer nieuwe beroepen, waarvan hij het bestaan niet kende.

Na de herstelmanager horeca en de houtkachelontmoedingsambassadeur deze week aandacht voor nog een andere voor mij onbekende functionaris: de spandoekencontroleur. Die is in dienst van NEC en moet voorafgaand aan een wedstrijd spandoeken controleren die supporters op de tribune willen ophangen. Het spandoek met in meer dan levensgrote letters Pure Haat leverde voor de goede man of vrouw geen enkel probleem op. Dus was het spandoek tijdens NEC – Vitesse gewoon voor iedereen te zien. Een inschattingsfout, aldus de directeur van NEC. Ik noem het de overtreffende trap van verstandsverbijstering.

Wat er afgelopen zondag in en rond de Goffert allemaal gebeurde gaat mijn verstand sowieso te boven. Met het instorten van een deel van de tribune als een van de vele dieptepunten. Onderzoek hoe dit kon gebeuren kan niet door de gemeente worden uitgevoerd, want daar heeft de gemeente geen specialisten voor. Dat was vroeger wel anders. Begin negentiger jaren trad het wintercircus op in de Schouwburg of de Vereeniging. Dat ben ik even kwijt. Een Willy Wortel van de afdeling Bouw-en Woningtoezicht had uitgerekend, dat de vier circusolifanten tijdens hun optreden niet tegelijkertijd op hun slurf mochten staan, want dan zou de vloer van het toneel het begeven. Van tevoren had hij zelfs bij de directie van het circus geïnformeerd of het Afrikaanse of Indiase olifanten waren. Dat maakte nogal wat uit qua druk per m2. Over gemeentelijk technisch vernuft gesproken. Maar ja; circusolifanten mogen al lang niet meer optreden en allerlei constructief denkvermogen is ook al geruime tijd bij de gemeente wegbezuinigd. Dus is Royal Haskoning ingeschakeld om te onderzoeken waarom dit deel van de tribune kon instorten en, nog veel belangrijker, of de rest van het stadion veilig genoeg is. Het wachten is op de eindrapportage.

Tijdens de verbouwing gaat de verkoop gewoon door. Deze detailhandelswetmatigheid geldt ook voor NEC. Dus moeten de thuiswedstrijden zeker tot het einde van dit jaar elders gespeeld worden. De Koel in Venlo is een van de alternatieven. Dat slaat nergens op. Waarom zo ver weg? Dichterbij liggen enorme kansen om de Pure Haat tussen NEC en Vitesse voor eens en altijd om te zetten in Pure Liefde. Iets wat de stadsdichter in haar prachtige gedicht afgelopen week al verwoordde. De oplossing ligt voor de hand. NEC speelt de komende thuiswedstrijden in het Gelredome. Zo gek is dat niet. Dat gebouw kan wel tegen een stootje. Dat hebben de duizenden van links naar rechts hossende bezoekers tijdens de optredens van de Snollebollekes wel bewezen. Bruls en Marcouch zaten afgelopen zondag broederlijk naast elkaar op de tribune. Na afloop waren ze allebei van afschuw vervuld en spraken daadkrachtig: dit nooit meer. En met hen zo veel anderen. Dat schreeuwt om onconventionele maatregelen, die niet vallen onder de categorie ‘slappe hap’. Beter een goede buur dan een verre vriend. Samen bier drinken in plaats van ermee te gooien. Pure Haat inruilen voor Pure Liefde.

De advocaat van de harde kern van NEC zal tijdens het kort geding tegen deze oplossing beweren dat ik lijd aan verstandsverbijstering.

Vincent Cantrijn

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel