Afdrukken
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Laszlo van Houten. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: De grenzen van de zorg zijn in zicht. Die noodkreet doet NU'91, de beroepsorganisatie voor zorgprofessionals.

- De grenzen van de zorg zijn in zicht. Die noodkreet doet NU'91, de beroepsorganisatie voor zorgprofessionals. Ook worstelen verpleegkundigen ermee dat een deel van de toestroom van coronapatiënten voorkomen had kunnen worden, als zij waren ingeënt. Toch benadrukken ze geen onderscheid zullen maken.

"Mijn werk blijft mijn werk", zegt de 29-jarige Laszlo van Houten uit Bemmel. Hij werkt op de afdeling spoedeisende hulp van het Radboudumc en voelt de druk dagelijks toenemen. "Ik kan de druk aan, sta er nuchter in, maar er zijn ook collega's die zeggen: 'Ik weet nog niet wat ik ga doen, maar ik stop, ik ben er klaar mee.' Er is gewoon gigantische zorgzwaarte".

Afbeelding
Laszlo van Houten. Foto: Omroep Gelderland

Laszlo zelf redt het nog, maar dat neemt niet weg dat de druk ook hem af en toe parten speelt. "Ik heb echt dagen dat ik thuiskom, op de bank ga liggen, kop thee, dekentje erover en dan lig ik zo anderhalf uur te slapen. Terwijl: ik ben 29 lentes jong en hoor vol energie te zitten. Dan merk je dat dit heel veel energie kost."

Iedereen heeft recht op de beste zorg

Dat het beroep op die energie nu deels wordt opgeslokt door het feit dat vooral ongevaccineerden in het ziekenhuis belanden, leidt ook bij zorgmedewerkers tot een worsteling. merkt NU'91. "Natuurlijk hebben verpleegkundigen en verzorgenden er soms moeite mee om tal van ongevaccineerden de ziekenhuizen binnen te zien komen. Ze zien direct wat de consequenties zijn voor de zorg", zegt Michel van Erp, woordvoerder van NU'91. "Aan de andere kant zijn ze professioneel genoeg om hen gewoon te verzorgen. Dat valt binnen de afgelegde eed."

Daarnaast maken zorgprofessionals geen onderscheid tussen rokers, comazuipers of andere patiënten die hoor hun eigen gedrag een ziekenhuisopname hadden kunnen voorkomen. Ook voor Laszlo is het in die zin simpel. "Vanuit mijn werkperspectief heeft iedereen recht op de beste zorg, of je nu wel of niet gevaccineerd bent en of je nu ziekte a of trauma b hebt."

Werk versus privé

"Het is een ethisch probleem dat de hele samenleving aangaat", benadrukt Van Erp. Een samenleving waar zorgmedewerkers als Laszlo ook deel van uitmaken. En daar zit 'm wat hem betreft de worsteling. "Ik loop er privé wel tegenaan. De cijfers lopen weer op, misschien gaan straks de cafés weer dicht, zodat je niet meer met je collega na een drukke dienst even een biertje kan pakken. Of dat je op je vrije dag even naar het zwembad kan. Als die uitlaatkleppen verdwijnen, dan raakt het ons wel dubbel zo hard."

NU'91 hoopt in ieder geval dat mensen zich realiseren dat Nederland er nog niet is. "Blijf voorzichtig, zodat we de zorg niet onnodig belasten. Ook goede voorlichting rond vaccineren blijft belangrijk, want we zien nog steeds dat dit onze belangrijkste middel is om uit deze pandemie te komen", benadrukt Van Erp.

Zie ook: Radboudumc-medewerkers leggen dinsdag het werk neer

Deel dit artikel