Afdrukken
Ankeiler: De gezondheid van omwonenden had scherper in beeld moeten zijn bij de controle van asfaltfabriek APN in Nijmegen.

- De gezondheid van omwonenden had scherper in beeld moeten zijn bij de controle van asfaltfabriek APN in Nijmegen. Dat antwoordde wethouder Jan Wijnia op een reeks kritische vragen over de rol van omgevingsdienst ODRN bij het optreden tegen de omstreden asfaltcentrale.

"Daar zijn we weer", begon Jasper Konijnenbelt van de PvdA het vragenuurtje in de gemeenteraadsvergadering deze woensdag. “En als we het deze keer een keer niet hebben over de vervuilende fabriek zelf, dan hebben we het wel over de omgevingsdienst.”

Die omgevingsdienst raakte - net als de Nijmeegse asfaltcentrale APN - in opspraak toen onlangs naar buiten kwam dat uit stukken die boven tafel kwamen via de Wet Openbaarheid Bestuur blijkt dat de Nijmeegse omgevingsdienst actief betrokken was bij plannen om de regels op te rekken voor de uitstoot van het kankerverwekkende benzeen.

Zie ook: Overheid adviseerde oprekken regels asfaltcentrales

Een impressie van de raadsvergadering in Nijmegen

'Met 200 kilometer per uur door een woonwijk'

“Bewoners moeten op de ODRN kunnen vertrouwen”, zegt Hans van Hooft van de SP. Paul Eigenhuijsen van de lokale partij VoorNijmegen.NU haalde woorden aan die Roel van Tiel als bezorgde omwonende eerder uitsprak voor de microfoon van Omroep Gelderland:

“Het is alsof de verkeerspolitie constateert dat er continu 200 km per uur wordt gereden door een woonwijk en dan zelf overal bordjes met 200 gaat neerzetten. Want dan voldoen de hardrijders weer aan de wet.”

'Gezondheid niet in het geding'

Wethouder Wijnia benadrukte nog eens dat het college en de omgevingsdienst de gezondheid van omwonenden uiterst serieus nemen en dat ook nooit bij een meting is geconstateerd dat er meer benzeen uit de schoorsteen is gekomen dan wettelijk is toegestaan. “De gezondheid van de mens is niet in het geding, aldus de wethouder, die de raadsleden ook meldde dat er nu beter wordt gelet op de gevolgen voor de gezondheid van de asfaltproductie dan voorheen. “Ik ben het wel met u eens dat gezondheid wellicht scherper in beeld had moeten worden gebracht.”

'Te weinig oog voor de gezondheid'

Jasper Konijnenbelt van de PvdA heeft geen goed woord over voor de gang van zaken. “Te weinig oog voor de gezondheid bij een omgevingsdienst. Echt een schande dat die corebusiness gewoon aan de kant gezet is voor productiedoeleinden.”

De raadsleden zijn ook allerminst tevreden met de antwoorden van de wethouder. “Ik vind het schandalig dat hij gewoon geen antwoord geeft op onze vragen”, reageert Paul Eigenhuijsen van VoorNijmegen.NU “En hij komt hier ook niet mee weg", vult collega-raadslid Konijnenbelt hem aan. "We gaan hier gewoon een debat over aanvragen. Dan moet de onderste steen boven, dan zagen we hem helemaal door.”

'Elke dag extra gezondheidsschade'

Buurtbewoners zijn verbijsterd terwijl de schoorsteen ondertussen gewoon blijft roken. “Elke dag is er wel weer een stukje extra gezondheidsschade", stelt Roel van Tiel van de Vereniging Dorpsbelang Hees. Hij is een van de omwonenden die zich met vele anderen verzet tegen de asfaltfabriek waarvan ze vrezen dat die hen ziek maakt. "En ondertussen gebeurt er niets, en wij vragen ons wel af waarom.”

Op andere plekken in Nederland ziet hij een hardere aanpak van asfaltcentrales. Gedwongen maatregelen, verhuizing en persoonlijke aansprakelijkheid van de directie van zo’n asfaltfabriek. Dat weet Van Tiel omdat de bezorgde Nijmeegse burgers inmiddels met omwonenden van asfaltcentrales in Eindhoven, Den Bosch, Bergen op Zoom en Stein een landelijk actiecomité zijn begonnen. Inmiddels zijn ook bezorgde omwonenden van asfaltcentrales in Hoogblokland en Roermond bij dat initiatief aangesloten.

Van Tiel wijst naar het fermere optreden in die andere plaatsen. “Al die maatregelen kunnen dus blijkbaar genomen worden. Worden niet genomen in Nijmegen. Dan kun je je niet verschuilen achter landelijke regelgeving en dat je dus niks kunt. Je kunt van alles, maar u wilt niks. En dat is een trieste conclusie.”

Zie ook: GLD Dossier asfaltcentrale

Deel dit artikel