Afdrukken
Ankeiler: Nijmegenaar Edwin Smits heeft met zijn foto’s van breed lachende konikpaarden een plek veroverd in de finale van de Comedy Wildlife Photography Awards.

- Nijmegenaar Edwin Smits heeft met zijn foto’s van breed lachende konikpaarden een plek veroverd in de finale van de Comedy Wildlife Photography Awards. Hij is de enige finalist die bij de internationale fotowedstrijd, waarbij komische dieren centraal staan, in twee categorieën in de prijzen kan vallen.

“De foto’s waarmee ik in de finale sta, zijn gemaakt in de Ooijpolder en zien eruit alsof paarden heel erg aan het lachen zijn. Je ziet een konikpaard met zijn bek open. Het lijkt alsof hij heel hard lacht of schreeuwt, maar dat is niet zo. Hij verslikte zich en had zijn bek daardoor open. Ik stond op dat moment met een flitser en camera klaar en kon dus van heel dichtbij zo naar binnen kijken”, vertelt fotograaf Edwin Smits, die finalist is in de categorieën landdieren en portfolio.

Edwin Smits in actie in de Ooijpolder

Vriendjes worden met de kudde

Om de foto’s te kunnen maken, moest Edwin eerst het vertrouwen van de konikpaarden winnen. “Meestal keek ik eerst op afstand naar de kudde, vooral om te kijken wat het humeur van de hengst was. Die bepaalde namelijk of ik welkom was. Wanneer dat zo was kwam de kudde vaak vanzelf naar me toe. Terwijl ik mijn camera en flitser klaarzet, kwamen ze even ruiken en kijken. De veulentjes vonden het vaak leuk om apparatuur om te gooien en tussendoor maakte ik dan foto’s.”

Door de paarden vaak te bezoeken bouwde Edwin met de dieren een band op en werd het steeds gemakkelijker om van dichtbij foto’s te maken. “Ik kon vriendjes worden met de kudde en ik was meestal gewoon welkom.”

Zie ook: Huisdieren gezegend op Dierendag: 'Paarden en koeien volgend jaar ook welkom'

Bewustwording creëren

De organisatie van de Comedy Wildlife Photography Awards organiseerde de wedstrijd zeven jaar geleden voor het eerst. In het begin was het enige doel mensen vermaken met grappige foto’s. Inmiddels hoopt de organisatie met de competitie en het tentoonstellen van de foto’s, ook de betrokkenheid van mensen bij het beschermen van wilde dieren te vergoten.

“We hopen dat mensen plezier beleven aan de foto’s, maar we hebben ook een serieuze boodschap. Het leven van wilde dieren wordt bedreigd. We hopen doordat mensen moeten lachen om de dieren op de foto’s, ze ook meer bij empathie voor hen krijgen. En gaan nadenken over hoe ze op kleine manieren dieren kunnen helpen en beschermen”, vertelt medeorganisator Tom Sullam.

Deze missie wordt door de Nijmeegse fotograaf ondersteunt. “De pracht en rijkdom van dieren wil je natuurlijk behouden, dus ik vind het heel goed dat de organisatie de wedstrijd ook gebruikt om meer bewustwording te creëren. Voor veel dieren is dat hard nodig.”

Finale

De finale van de Comedy Wildlife Photography Awards, waarin slechts twee Nederlanders in staan, vindt half november plaats. De bekendmaking van de winnaars is te zien op de Britse televisiezender BBC.

Edwin verwacht dat hij deels in de prijzen gaat vallen. “In de categorie landdieren ga ik zeker niet winnen, er zitten veel foto’s van andere fotografen bij die ik grappiger en mooier vind. In de categorie portfolio maak ik denk ik een aardige kans, omdat in verhouding met de foto’s van de andere finalisten die van mij erg grappig zijn.”

Alle finalefoto’s zijn van 23 oktober 2021 tot en met 8 mei 2022 te zien in Natuurmuseum Brabant.

Deel dit artikel