Ankeiler: De Nijmeegse gemeenteraad heeft in ruime meerderheid besloten voor 2022 en 2023 36.000 euro per jaar te reserveren voor de Stichting Maelwael Van Lymborch, zodat deze het Gebroeders van Lymborch-festival en hun ‘Huis’ aan de Burchtstraat de komende twee jaar kunnen voortzetten.

- De Nijmeegse gemeenteraad heeft in ruime meerderheid besloten voor 2022 en 2023 36.000 euro per jaar te reserveren voor de Stichting Maelwael Van Lymborch, zodat deze het Gebroeders van Lymborch-festival en hun ‘Huis’ aan de Burchtstraat de komende twee jaar kunnen voortzetten. De continuïteit van de activiteiten van de stichting stonden op de tocht omdat er minder subsidie vanuit de gemeente beschikbaar werd gesteld en een provinciale subsidie is weggevallen.

“Grote promotionele waarde”

PvdA, VoorNijmegen.NU en Stadspartij Nijmegen dienden een amendement in op Stadsbegroting 2022-2025 om een substantiële gemeentelijke bijdrage aan de Stichting Maelwael Van Lymborch voor twee jaar te verzekeren. “Het Gebroeders van Lymborch Festival levert sinds 2005 een gezichtsbepalende bijdrage aan het in beeld brengen van het Nijmeegse historisch erfgoed”, zegt Jasper Konijnenbelt (PvdA). “Buiten het Gebroeders van Lymborch huis en het festival wordt de cultuurhistorische erfenis van deze iconische Nijmegenaren nergens anders in de stad actief uitgedragen. Dit terwijl de promotionele waarde van ons erfgoed binnen de campagne 'old city, young vibe' enorm groot is. Daarom willen we in de begroting voor het boekjaar 2022 en 2023 een bedrag van jaarlijks 36.000 euro te reserveren zodat het Gebroeders Van Lymborch Festival en het Gebroeders Van Lymborch Huis in elk geval in genoemde jaren kunnen blijven bestaan.”

Gebroeders van Lymborch Huis

De indieners van het amendement stellen dat de stichting sinds 2021 geconfronteerd is met een korting op de gemeentelijke bijdrage terwijl zij juist meer doen: zowel een Gebroeders van Lymborch Huis met educatieve activiteiten als het Gebroeders van Lymborch Festival. Wethouder Noël Vergunst (GroenLinks) bepleitte vorig jaar al dat de stichting met haar besluit om ruimte te huren aan de Burchtstraat voor haar Gebroeders van Lymborch Huis zichzelf in de vingers gesneden heeft, omdat dit door de gemeente afgeraden is gezien het feit dat deze alleen subsidie voor activiteiten verstrekt.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.