Kleine meerderheid Nijmeegse raad wil niet meer investeren in Democratiefestival - RN7
Ankeiler: Een nipte meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad heeft een motie van Stadspartij Nijmegen en SP aangenomen om te stoppen met het investeren in het Democratiefestival.

- Een nipte meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad heeft een motie van Stadspartij Nijmegen en SP aangenomen om te stoppen met het investeren in het Democratiefestival. De eerste editie van het festival werd in 2019 gehouden op Veur-Lent en kreeg veel kritiek omdat er weinig mensen op afkwamen. Het festival zou dit jaar voor de tweede keer georganiseerd worden, maar die editie is uitgesteld tot 2022.

“Elitair feestje”

Wendy Grutters (Stadspartij Nijmegen) noemt het festival een ‘elitair feestje’ waar ze graag vanaf wil. Dat vindt ook SP-fractievoorzitter Hans van Hooft. “Ik heb dit altijd al een raar feestje gevonden waarbij er ambtenaren uit het hele land ingevlogen worden om hier een feestje te vieren.” Beiden vinden dat de gemeente met het beoogde budget van 150.000 euro per jaar voor het festival andere dingen kan doen ‘die wel effectief bijdragen aan het versterken van het profiel van onze stad’. “De eerste editie van het Democratiefestival was een totale flop was met slechts 6417 bezoekers, waardoor het omgerekend 158 euro per bezoeker heeft gekost”, schrijven ze in hun motie. “Die moesten grotendeels ook nog eens komen van hun werkgever. Vele andere festivals versterken ook ons evenementenklimaat, maar krijgen niet bij voorbaat al een structurele bijdrage. Wij zijn voorstander van meten met gelijke maten.”

“Landelijk evenement met grote potentie”

Wethouder Monique Esselbrugge (D66) hecht wél waarde aan het Democratiefestival. “Als je dan een festival in je stad hebt, moet toch wel juist over dit onderwerp gaan. Democratie moet ons allemaal aan het hart gaan. We moeten democratie dicht bij de burgers zien te brengen. Dit is een landelijk evenement dat de potentie heeft om uit te groeien tot het jaarlijks op de been brengen van tienduizenden mensen en past geweldig in onze ‘old city, young vibe’.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.