Ankeiler: Wijchen wil aan de hand van een gezamenlijk met zorginstellingen en woningcorporaties opgestelde visie de uitdaging van het oplopende tekort aan passende woonruimte met goede zorg aangaan.

- Wijchen wil aan de hand van een gezamenlijk met zorginstellingen en woningcorporaties opgestelde visie de uitdaging van het oplopende tekort aan passende woonruimte met goede zorg aangaan. De komende jaren wordt daarom gericht ingezet op het ontwikkelen van passende locaties door aanpassingen te doen in bestaand vastgoed en nieuwbouw te plegen voor wonen en zorg.

Opgave

De visie is tot stand gekomen vanuit de wens om de samenwerking tussen gemeente, woonzorgpartijen en woningcorporaties minder vrijblijvend te laten zijn. De samenwerkende partijen anticiperen op het feit dat de vraag van inwoners naar geschikte woonruimte en goede zorg de komende jaren sterk gaat groeien, hoofdzakelijk als gevolg van de vergrijzing. De opgave voor ouderen is dan ook veruit het grootst. Her merendeel van het bestaande woonzorgvastgoed voldoet niet langer aan de eisen om goede zorg te leveren en past ook niet langer bij de woonwensen van inwoners. Er is vraag naar meer meer zorggeschikte woningen, beschutte woonvormen in de nabijheid van geschikte voorzieningen. Voor de overige zorg, zoals gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg, gaat het om een lichte toename van de zorgvraag. Hier ligt de opgave vooral in de vervangende huisvesting, zodat het aanbod van wonen en zorg aansluit bij de moderne woonwensen van de inwoners met meer ruimte voor privacy en zelfstandigheid.

Oplossingen

“De huidige woningvoorraad past niet bij wat we in de toekomst nodig hebben”, zegt wethouder Geert Gerrits (Kernachtig Wijchen). “Dat willen we deels oplossen door aanpassingen te doen in de huidige voorraad. Zo is Talis aan het onderzoeken of woningen door twee kleine huishoudens gedeeld kunnen worden. We moedigen met financiële prikkels en voorlichting mensen aan om zelf hun woning levensloopbestendig te maken. Ook kunnen we bestaande gebouwen, bijvoorbeeld boerderijen en schuren, omvormen tot woningen met zorg voor een bepaalde doelgroep. Daarnaast verlenen we medewerking aan kleine wooninitiatieven. Ik verwacht eind dit jaar met een plan naar de gemeenteraad te kunnen voor de realisatie van tientallen passende woningen.”

Ontwikkelingen ouderenzorg

Binnen de ouderenzorg zijn er veel plannen in de maak en deels in uitvoering om in een passend aanbod van wonen en zorg te voorzien, waaronder binnen het project Hart van Zuid. Hier wordt onder ander voorzien in beschut wonen en de ontwikkeling van de woonservicezone, vergelijkbaar met de Hof van de Elst. Talis is gestart met de nieuwbouw van La Verna dat voorziet in 70 nieuwe verpleeghuisplaatsen voor LuciVer en een woonvorm met 20 appartementen voor Driestroom. De wooncorporatie onderzoekt momenteel ook of Rivo Torto door grootschalige renovatie geschikt te maken is als beschutte woonvorm voor ouderen. Ook ontwikkelt men momenteel een appartementencomplex aan de Lindestraat in de wijk Valendries. Dit gaat om geclusterd wonen voor ouderen in levensloopgeschikte appartementen.

Gehandicaptenzorg

WoonInitiatief Wijchen verwacht in 2021 in samenwerking met Talis te starten met de bouw van hun woongroep voor 13 jongeren met een verstandelijke of meervoudige beperking. Driestroom realiseert in de nieuwbouw van La Verna een woonvorm voor 20 oudere inwoners met een verstandelijke beperking. Daarnaast onderzoekt Driestroom of woonvorm Diepvoorde mogelijk gerenoveerd kan worden naar een moderne woonvorm. Dichterbij onderzoekt in overleg met ZZG en Talis de mogelijkheid om op de locatie Veenhof of elders in de wijk rondom woonvorm Veenhof een vijftal studio’s te huren voor inwoners met een verstandelijke beperking. Pluryn onderzoekt de mogelijkheid voor vervangende nieuwbouw van woonvorm Heilige Stoel op de locatie Heilige Stoel. Ook wil Pluryn de locaties Trainingshuis en De Flier afstoten en op één nieuwe plek in Wijchen vervangen.

Samenwerken

“We streven ernaar om de zorg dichtbij te houden op een plek waar mensen binding mee hebben, waar de zorgvraag daar niet te specialistisch voor is”, zegt Gerrits. “Het samenwerken met zorgpartijen en andere partijen zorgt ervoor dat we goed kunnen anticiperen op de vraag die eraan komt. Samenwerking maakt de oplossing minder complex en zorgt er ook voor dat partijen elkaar van dienst kunnen zijn bij het oplossen van problemen. Dat zou anders niet gebeuren.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.