Bevat Audio: Audio
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Een container redde de boel. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: De controle op de constructie van voetbalstadions en grote publieke gebouwen moet veel deskundiger uitgevoerd worden dan nu het geval is.

- De controle op de constructie van voetbalstadions en grote publieke gebouwen moet veel deskundiger uitgevoerd worden dan nu het geval is. Dat stelt de Arnhemse hoogleraar Constructief Vermogen Rob Nijsse, die verbonden is aan de TU Delft. Hij vindt het een schande dat een tribune anno 2021 in Nederland nog kan instorten, zoals zondag gebeurde in het Goffertstadion na de wedstrijd NEC-Vitesse.

Nijsse kreeg de berichten van het incident, waarbij geen gewonden vielen, zondag binnen. "Natuurlijk schrok ik", zegt hij resoluut. "We hebben de instorting van het AZ-dak gehad in 2019, dat was een enorme ramp, die gelukkig geen slachtoffers heeft geëist, maar daar is eigenlijk niets van geleerd."

Zie ook: Jelle stond op ingestorte tribune: 'Mensen stonden te trillen op hun benen'

Na dat ongeluk besloot het Ministerie van Binnenlandse Zaken een protocol te laten opstellen. "Elk jaar zouden grote publieke gebouwen, dus ook voetbalstadions, constructief gecontroleerd worden. Maar helaas toont het Goffertstadion aan dat dit een wassen neus is."

'Een schande dat dit zo kan gebeuren'

Vitesse-supporters kwamen na het vieren van de 0-1 overwinning met de schrik vrij toen een grote container de val van het beton brak. "Het is natuurlijk een schande dat dit zo kan gebeuren", reageert Nijsse.

Afbeelding
Een container redde de boel. Foto: Omroep Gelderland

Het protocol moest clubs, of eigenaars van stadions (in het geval van De Goffert, de gemeente Nijmegen) juist een soort handleiding geven voor de borging van een constructief veilig stadion. "Daar moet dan iets ingevuld worden, maar dat mag bij wijze van spreken de koffiejuffrouw nog invullen, dat is allemaal zeer vrijblijvend en oppervlakkig."

Nijsse kan zijn frustratie over de laksheid rond de constructieveiligheid moeilijk verkroppen. "Ik vind het zeer kwalijk dat dit anno 2021 in Nederland nog kan gebeuren. Nederland loopt de kantjes er vanaf en wil er geen geld aan spenderen."

'Ik ben enorm geschrokken'

Een diepgravend onderzoek naar het instorten van het stadiondeel in Nijmegen is inmiddels in volle gang, maar het had voorkomen kunnen worden, meent de hoogleraar. "Als je deskundig controleert, kan je dit soort dingen voorkomen."

Nijsse kan zich niet voorstellen dat de meest recente keuring van het stadion uit is gevoerd door deskundige mensen. "Mijn eis is dat het door deskundige mensen gebeurt, van het niveau ingenieursbureau. Ik ben enorm geschrokken. Dat dit in Nederland kan gebeuren vind ik een schande."

De gemeente Nijmegen kon, bij navraag van Omroep Gelderland, nog niet aangeven op wat voor manier het stadion voor het laatst is gecontroleerd. Ingenieursbureau Royal Haskoning gaat alle tribunes in het Goffertstadion onderzoeken op veiligheid.

De gemeente , eigenaar van het stadion, wil zo snel mogelijk weten wanneer het stadion weer gebruikt kan worden en op welke wijze, aldus een woordvoerder. Het bestuur van voetbalclub NEC ondersteunt het onderzoek.

Zie ook: Zwarte dag voor NEC, directeur ziet ramp voorkomen worden en schaamt zich

Radiopresentator Hans van den Hoorn in gespek met hoogleraar constructief vermogen Rob Nijsse:

Deel dit artikel