Ankeiler: Vierdejaarsstudent Coen Vulders (24) van de Nijmeegse Radboud Universiteit is genomineerd voor de titel Geneeskundestudent van het Jaar.

- Vierdejaarsstudent Coen Vulders (24) van de Nijmeegse Radboud Universiteit is genomineerd voor de titel Geneeskundestudent van het Jaar.

De nieuwe onderscheiding is in het leven geroepen door onder meer artsenfederatie KNMG, om studenten die investeren in maatschappelijke initiatieven daarvoor erkenning te geven. Vulders begon de stichting Open Boek Nijmegen en organiseerde een symposium om depressie en burn-out bespreekbaar te maken.

Erkenning en herkenning

Vulders leed zelf aan een depressie en ontdekte toen dat patiënten behoefte hebben aan erkenning en herkenning. "De eerste twee jaar van mijn geneeskundestudie vlogen voorbij en ik behaalde goede resultaten. Mijn depressie zag ik dan ook vooral als hobbel in de weg. Wel merkte ik tijdens mijn behandeling dat ik graag wilde weten hoe andere jongeren met hun mentale problemen omgingen. Maar die verhalen waren er nauwelijks. Toen het weer beter met mij ging, besloot ik om daar iets aan te doen", vertelt de vierdejaarsstudent op de website van de KNMG.

Inmiddels probeert hij als jongerenvertegenwoordiger ook op Europees niveau meer aandacht te vragen voor de preventie van psychische problemen onder jongeren.

5000 euro

Volgens de KNMG hadden ruim veertig studenten zich aangemeld voor de verkiezing. Behalve Vulders zijn nu nog twee studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam in de race voor de titel. Er kan nog tot en met 7 november online worden gestemd.

Op 10 november wordt de winnaar bekendgemaakt. Aan de onderscheiding is een bedrag verbonden van 5000 euro.