Afdrukken
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Modellen van schip Jos Vranken en D'n Aal Fotograaf: Rosanne de Boer Foto: Rosanne de Boer
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Henk Nuij met kerkschip D'n Aal. Fotograaf: Rosanne de Boer Foto: Rosanne de Boer
Ankeiler: Nijmegen heeft er sinds deze maand een museum bij. Dit binnenvaartmuseum ligt niet aan wal, maar is gevestigd op een binnenvaartschip dat in de Waalhaven ligt.

- Nijmegen heeft er sinds deze maand een museum bij. Dit binnenvaartmuseum ligt niet aan wal, maar is gevestigd op een binnenvaartschip dat in de Waalhaven ligt. In dit schip dat Jos Vranken heet, is ook het Schipperscentrum te vinden. “Het is daarnaast de werkplek van aalmoezenier Berhard van Welzenes die ruimtes beschikbaar stelde voor het nieuwe museum”, vertelt initiatiefnemer Henk Nuij. “Hij was enthousiast over het idee. Zo’n museum past bij Nijmegen, de stad met een rijke historie als het gaat om de binnenvaart.”

Hoe ziet een stuurhut eruit? Welke apparatuur heb je nodig om te navigeren? Hoe vervang je een klinknagel? In het nieuwe binnenvaartmuseum in Nijmegen vind je antwoorden op deze en allerlei andere vragen. Er zijn ook maquettes en modellen te zien van allerlei schepen als het kerkschip D’n Aal. Fotoverhalen vertellen over het leven van binnenvaartschippers door de eeuwen heen. Boven in het schip is een bibliotheek met boeken over de binnenvaart.

Afbeelding
Modellen van schip Jos Vranken en D'n Aal Fotograaf: Rosanne de Boer Foto: Rosanne de Boer

“Het begon allemaal toen de scheepswerf Gelria in de Waalhaven stopte.” Nuij die zelf ook als binnenvaartschipper gevaren heeft, had de eigenaar van Gelria al eens laten weten interesse voor de modellen te hebben. “Toen de werf in de Waalhaven stopte, kwam het telefoontje. Ik mocht alles ophalen.” Het ging om een maquette van de werf en om allerlei modellen van schepen.

Er is altijd koffie

“Tot onze verbazing was er zoveel binnengekomen dat het hele vooronder van de Jos Vranken en de bibliotheek er mee vol stonden. Genoeg voor een museum en dat kwam er ook. Het is sinds deze oktobermaand open.” Dit schip ligt hier sinds 1985 en is toen geopend door Ruud Lubbers. Het is een buurtcentrum voor schippers, maar ook een kerkschip. “Op zondag is er een mis door onze aalmoezenier. De rest van de week zijn er activiteiten. Er is altijd koffie. Schippers hebben hier een postbus.” Nu kunnen ze de schippersbladen en boeken lezen in de bibliotheek van het museum. “We zijn blij dat de aalmoezenier Berhard van Welzenes ons hier ruimte beschikbaar stelde. Zo’n museum hoort op een schip. We mochten ook de voormalige disco inrichten. Die wordt al enige tijd niet meer als disco gebruikt.”

Afbeelding
Henk Nuij met kerkschip D'n Aal. Fotograaf: Rosanne de Boer Foto: Rosanne de Boer

“De binnenvaart is door de tijd heen erg veranderd”, vertelt Nuij. “Schepen kunnen het zich niet meer permitteren om stil te liggen. Daarvoor zijn ze te duur en te groot. Ze werken nu met verschillende roosters van mensen die overal en in de nacht varen. Het leven aan boord met hele gezinnen zie je niet zoveel meer. Het gebeurt nog wel. In Nijmegen is nog steeds een internaat voor schipperskinderen.”

In het museum is de oude en nieuwe apparatuur te zien, bijvoorbeeld in de nagebouwde stuurhut.

Het museum is geopend op dinsdagen en zaterdagen tussen 12.00 en 16.00 uur.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel