Bevat Audio: Audio
Ankeiler: Vanwege corona werd er afgelopen jaar al geen carnaval gevierd, maar ook volgend jaar is het nog maar de vraag of er volop gefeest kan worden in Deest.

- Vanwege corona werd er afgelopen jaar al geen carnaval gevierd, maar ook volgend jaar is het nog maar de vraag of er volop gefeest kan worden in Deest. Het bestuur van carnavalsvereniging De Vrolijke Golf kreeg onlangs een mail van de penningmeester dat hij al het geld in eigen zak heeft gestoken. "Op goed vertrouwen heeft hij ons te grazen weten te nemen," vertelt voorzitter van de carnavalsverenging Bianca Sanders.

De penningmeester van C.V. De Vrolijke Golf heeft zelf bekendgemaakt aan het bestuur dat hij geld in eigen zak heeft gestoken: "Er gaat een heel verhaal aan vooraf, maar het komt erop neer dat hij 15.000 euro heeft opgemaakt aan privézaken en dat er helemaal niks meer in de kas zit. Hij heeft er enorm veel spijt van, maar daar kopen wij niks voor," vertelt voorzitter Bianca Sanders. Persoonlijke omstandigheden zouden ten grondslag liggen aan het gedrag van de penningmeester.

''We hebben wel aangifte gedaan en die zaak loopt nog. Maar van een kale kip kun je niet plukken dus we verwachten er niet teveel van. We houden wel een vinger aan de pols bij de penningmeester, maar hij is momenteel een beetje onbereikbaar.’’ Inmiddels is er een heel klein gedeelte teruggestort.

Het bestuur heeft nooit eerder vermoedens gehad dat er iets niet in de haak was: ‘’Nee, want het is nooit over hele grote bedragen gegaan. Vorig jaar hebben we natuurlijk nog wel carnaval gevierd en daarna ging heel Nederland op slot. Normaal gesproken zouden we dan een kascontrole hebben, maar dat hebben we toen niet gehad. Daardoor heeft hij iets meer vrij spel gekregen om te doen en laten wat hij wilde. Zodoende hebben wij het niet in de gaten gehad. Daarnaast is Deest een dorp en de bestuursleden kennen elkaar allemaal, en op goed vertrouwen heeft hij ons te grazen weten te nemen.’’

Evenementen

Het bestuur heeft inmiddels nagedacht over hoe nu verder, de Vrolijke Golf is verantwoordelijk voor de evenementen tijdens de carnaval in Deest. "Carnaval kan niet gevierd worden zonder geld. Dat geld hebben we niet nodig voor de drank, maar om alle evenementen te kunnen organiseren. Ook het onderhoud van de wagens en de opslagruimtes kost gewoon heel veel geld. Mensen staan er vaak niet bij stil, maar dat geld hebben we wel echt nodig. We zijn nu bezig op allerlei manieren om dat geld weer bij elkaar te krijgen."

Eén van die manieren is om op zondag 17 oktober een bingo te houden in dorpshuis 't Trefpunt: "We proberen elke maand iets te doen om geld in te zamelen. In september was er bijvoorbeeld een rommelmarkt en de bingo is het volgende wat op de agenda staat. Die is volledig gesponsord, waardoor we iets moois kunnen neerzetten en hopelijk wordt het goed bezocht.’’

Sanders denkt niet dat de bingo genoeg gaat opleveren om een hele carnavalseditie te organiseren: "De bingo draagt wel een steentje bij." Daardoor moet de carnavalsvereniging allerlei evenementen organiseren om genoeg geld bij elkaar te krijgen. Naast de bingo zijn er volgens Sanders ook allerlei mensen die vrijwillig doneren. Als er uiteindelijk toch te weinig geld is, kan het zijn dat er een wat sombere editie van de carnaval komt.

Toekomst

De toekomst van de carnavalsvereniging ziet er, ondanks dat al het geld verdwenen is, volgens het bestuur toch rooskleurig uit: "Tuurlijk stortte de carnavalswereld wel even in na dit hele gedoe, maar we willen allemaal doorgaan. In 2023 hebben wij een jubileum en bestaan we 55 jaar", aldus voorzitter Bianca Sanders.

Beluister hier het hele gesprek met Bianca Sanders:

RN7 heeft geprobeerd een reactie te halen bij de desbetreffende penningmeester, maar hij was niet bereikbaar voor commentaar.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.