Bevat Video: Video
Ankeiler: In 2018 konden de inwoners van de gemeente Overbetuwe zelf kiezen welk nieuw kunstwerk er in de gemeente bij mocht komen. Er werd gekozen voor 'Timeline' van Rob Sweere.

- In 2018 konden de inwoners van de gemeente Overbetuwe zelf kiezen welk nieuw kunstwerk er in de gemeente bij mocht komen. Er werd gekozen voor 'Timeline' van Rob Sweere. Het staat inmiddels bij Watergoed in Valburg en werd donderdag officieel geopend.

De naam Timeline mag je letterlijk nemen voor tijdslijn, want het kunstwerk verbindt heden, verleden en toekomst met elkaar. Als bezoeker kun je over het water door de tijd wandelen, onder de slagtanden van mammoeten door naar een futuristische tijdscapsule toe. Deze staat op het water waar je zowel horizontaal en verticaal weg kan kijken.

Beslommeringen los laten

Het is ook een plek om te dromen legt Sweere uit. “Ik vind het fijn om dingen te maken waar je even je dagelijkse beslommeringen los kunt laten. En waar je je verlangens en wensen kunt gaan voelen.” Hij vind het kunstwerk overal erg geslaagd al duurde het 3,5 jaar voordat het geplaatst kon worden. “Je weet pas hoe het is als het er staat. Als je er doorheen loopt, dan voel je echt het verleden; je bent omringt door de mammoettanden.” Die mammoeten hebben hier ook echt geleefd: in de jaren zeventig werden hier ook resten gevonden en die liggen nu in het museum in Duitsland.

Tekst gaat verder onder de video:

Wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder van Kunst, Cultuur en Erfgoed opende het kunstwerk namens de gemeente. Bewoners bij kunst en cultuur betrekken is precies wat de gemeente Overbetuwe wil. “In de nieuwe cultuurvisie “Op Waarde Geschat’ is onder andere afgesproken dat inwoners meer mee mogen doen. Wij willen dat bewoners zelf invloed hebben op het kunst en cultuur beleid”, legt Horsthuis-Tangelder uit. “In Heteren zijn we nu bezig met het Roosje van Heteren en dat is ook gekozen door inwoners. Wat je hiermee bereikt is dat het dan ook van de inwoners wordt. Het is dan niet een kunstwerk van de gemeente, maar van de gemeenschap.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.