Ankeiler: De gemeente Nijmegen gaat met punaises de contouren van de terrassen markeren.

- De gemeente Nijmegen gaat met punaises de contouren van de terrassen markeren. Dat voorkomt volgens het college de eeuwige discussie over de precieze randen van een terras. Dat staat in de nieuwe terrasregels waar de gemeenteraad in november over moet beslissen.

De ‘punaisemaatregel’ is ingegeven door de ervaring tijdens de coronatijd. Toen mochten ondernemers tijdelijk hun terras vergroten zodat de anderhalvemetermaatregel in acht gehouden kon worden. Boa's liepen toen langs terrassen om te kijken of de afstanden wel klopten en of er nog voldoende loopruimte was.

De genoemde punaises helpen volgens wethouder Monique Esselbrugge (binnenstad en toerisme) ook de ondernemers. Die kan nu met een verwijzing naar de punaises klanten vragen om hun stoel binnen de markeringen te zetten. “Het geeft minder discussie tussen ondernemer en klant, maar ook tussen ondernemer en handhaving.”

Maatwerk

Ondernemers die ook na de coronaperiode door willen met een groter terras moeten daarvoor een aanvraag doen. “De beoordeling daarvan zal echt maatwerk zijn”, zo zegt Esselbrugge. Daarbij baseert de gemeente zich op toegankelijkheid, veiligheid en leefbaarheid.

Die leefbaarheid stond de afgelopen jaren in het centrum regelmatig onder druk, zo vertelt burgemeester Bruls. Logisch ook, als je bedenkt dat daar de afgelopen tien jaar vijftig horecagelegenheden bijgekomen zijn, terwijl er tegelijkertijd ook ruim negenduizend Nijmegenaren in de binnenstad wonen.

'We stoppen met handhaven'

Formeel is het mogelijk om de sluitingstijd van terrassen te vervroegen, om overlast tegen te gaan. Burgemeester Bruls geeft toe dat hij dat de afgelopen 4,5 jaar bijna maandelijks graag had gedaan. “Maar helaas is het in dit land best lastig om overlast te bestrijden”, zo verzucht hij. Want als een ondernemer naar de rechter stapt omdat de sluitingstijd vervroegd dreigt te worden, geeft die hem vrijwel altijd gelijk.

Bruls noemt dat 'een hele curieuze situatie'. "We hebben echt aantoonbare overlastplekken waar het toch niet lukt. Dus dat doen wij ook niet meer.”

Op dit moment nog ligt er bij de burgemeester een handhavingsverzoek van een burger waar hij niets mee doet. Bruls is daar naar eigen zeggen heel open in: “Die antwoorden we dan ook dat we gewoon niet gaan handhaven, want we weten gewoon dat dat bij de rechter niet gaat lukken.”

Deel dit artikel