Nijmegen gaat op zoek naar historisch spoortunneltje Lent - RN7
Ankeiler: Nijmegen gaat onderzoek doen naar de aanwezigheid van een historisch spoortunneltje door de spoordijk in Lent.

NIJMEGEN - Nijmegen gaat onderzoek doen naar de aanwezigheid van een historisch spoortunneltje door de spoordijk in Lent. Het zou gaan om een onderdeel van het historische Molenpad, dat liep van de korenmolen aan de Oosterhoutsedijk naar de Griftdijk. Op deze plek zijn zouden tijdens de Tweede Wereldoorlog drie Lentenaren zijn neergeschoten.

Verbinding en gedenkplaats

Het is de wens van de gemeenteraad om deze intentie op te nemen in het ambitiedocument voor het Stadseiland, en die wens wordt uitgevoerd door het college. Het tunneltje zou reeds aanwezig zijn in het spoortalud en behoeft alleen van zand en puin ontdaan te worden om vrijgemaakt te worden. Met de heropening van het spoortunneltje zou er een niet verhoogde voetgangers- en fietsroute van de Hoge Bongerd naar Hof van Holland ontstaan en tevens een gedenkplaats voor inwoners van Lent.

“Cultuurhistorie is belangrijk, maar veiligheid ook”

Volgens wethouder Noël Vergunst (GroenLinks) is het de vraag of het tunneltje ook daadwerkelijk bestaat. “Er zijn mensen die beweren dat hier ooit een tunnel heeft gezeten om een boer tegemoet te komen wiens weg naar de Maria Geboortekerk in Lent geblokkeerd werd door de aanleg van de spoorbaan in 1861. Speciaal voor hem zou er toen een gat in het talud gemaakt zijn zodat hij alsnog zonder om te hoeven lopen bij de kerk kon komen. Of het waar is weten we niet, we gaan op zoek naar de tunnel.” Als de tunnel gevonden wordt, betekent dat niet automatisch dat deze opnieuw vrijgemaakt wordt volgens de wethouder. “Voor de spoorwegen is het belangrijk dat de dijk stabiel blijft. Cultuurhistorie is belangrijk, maar veiligheid ook.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.