Ankeiler: Wethouder Jan Wijnia van de gemeente Nijmegen is het 'volstrekt oneens' met de kritiek aan zijn adres dat hij veel te weinig doet om de omstreden asfaltcentrale APN aan te pakken.

- Wethouder Jan Wijnia van de gemeente Nijmegen is het 'volstrekt oneens' met de kritiek aan zijn adres dat hij veel te weinig doet om de omstreden asfaltcentrale APN aan te pakken.

Asfaltfabriek APN sluiten is juridisch lastig, stelde de wethouder meer dan eens. Dat gaat zomaar niet. "Dat gaat zomaar wel", meent milieuactivist Johan Vollenbroek, die de wetgeving ook kent en duidelijk heel anders tegen de situatie aankijkt.

Kijk hoe Johan Vollenbroek van leer trekt tegen de gemeente:

Asfaltfabriek had al dicht kunnen zijn

Een meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad stelde onlangs onomwonden dat APN dicht moet en dat alles uit de juridische kast moet worden gehaald om dat doel te verwezenlijken. Aanleiding voor alle commotie is een uitgelekte brief die Omroep Gelderland begin september publiek maakte. Daarin dreigt de gemeente met een dwangsom nadat tijdens een onaangekondigde meting een overschrijding van zeventien keer de norm aan giftige stoffen werd gemeten.

Ik ben heel blij dat Vollenbroek aan de kuiten van de wethouder gaat hangen

"Hij had al dicht kunnen zijn", zegt Vollenbroek over de Nijmeegse asfaltfabriek. Volgens hem hadden er direct - zoals de wet voorschrijft - drie metingen kort op elkaar moeten worden uitgevoerd, om stand te houden in een rechtbank. "Dat is toch prutswerk?" De wethouder is het daar 'volstrekt mee oneens'. "Natuurlijk snap ik heel goed dat er in het verleden ook dingen beter hadden gekund", zegt Wijnia daarop. "Kan ik nu niet herstellen. Wat ik wel kan, is ervoor zorgen dat het bedrijf zich aan de afspraken houdt."

Pitbull

Hoe dan ook zijn omwonenden heel blij dat Vollenbroek, de man die eigenhandig een bom onder het Nederlandse stikstofbeleid legde, zich nu ook vastbijt in hun dossier. "Je verzandt gigantisch snel in allerlei technische en juridische details waar je als buurt totaal geen kaas van hebt gegeten", reageert Roel van Tiel van de Vereniging Dorpsbelang Hees. "Dan ben ik heel blij dat iemand als Vollenbroek als een pitbull aan de kuiten van de wethouder gaat hangen."

"Het is natuurlijk schandalig dat wij dat moeten doen, dat iemand dat moet doen", zegt de man die wordt vergeleken met een pitbull. "Want het is een wettelijke verplichting. En als het bedrijf het niet doet, waarom legt de gemeente dat dan niet op? Het is toch schandalig dat de gemeente zo laks is daarin?"

Bij de rechter gaan we winnen, dat is simpel

Vollenbroek is ook vastbesloten om het er niet bij te laten zitten als zijn eis tot handhaving bij APN in Nijmegen en alle andere Gelderse asfaltcentrales niet wordt ingewilligd. "Dan stappen we naar de rechter", zegt Vollenbroek vastbesloten. "Ze moeten de wet toch uitvoeren? Dat gaan we winnen, dat is simpel."

'Ik weet dat Vollenbroek vaker rechtszaken wint'

Wethouder Wijnia toont zich niet onder de indruk. "Dat soort dreigementen kunnen mensen uiten, dat maakt mij niet zoveel uit. Dat mensen dan op voorhand zeggen dat ze naar de rechter gaan, dat zal dan wel. Dat is prima, ik weet dat Vollenbroek vaker rechtszaken wint."

De wethouder wijst de kritiek van de hand dat hij het probleem niet serieus genoeg neemt. "Ik neem het probleem hartstikke serieus en ik neem ook de zorgen van de mensen in de wijk hartstikke serieus." De provincie Gelderland kan Omroep Gelderland nog niets zeggen over de brief van Vollenbroek, die ook aan de provincie gericht is. Een woordvoeder van gedeputeerde Peter Drenth laat weten dat er meer tijd nodig is voor een inhoudelijke reactie.

Zie ook: