Bevat Video: Video
Ankeiler: Het zal je niet ontgaan zijn dat het vandaag Dierendag is.

- Het zal je niet ontgaan zijn dat het vandaag Dierendag is. Als je in een verpleeghuis woont, is het niet vanzelfsprekend dat je die dan viert omdat er meestal geen dieren wonen. In Beuningen bij zorgcentrum De Alde Steeg op de locatie De Bloesem hebben ze daar iets op gevonden: robotdieren.

“We hebben meerdere interactieve robotkatten hier” vertelt activiteitenbegeleidster Diana Geurts. “Deze kunnen geluiden en bewegingen maken. Maar de robotdieren bieden ook veel plezier en troost.” De dieren worden vooral bij mensen met lichamelijke beperkingen en mensen met zware dementie ingezet. De robotkat moet gestimuleerd worden door hem te aaien en te kroelen. Hij kan miauwen, z’n pootje omhoog doen en omdraaien zodat je z’n buik kan aaien. “Dit helpt mensen met een lichamelijke beperking juist om actief of actiever te worden.” vertelt Geurts.

De tekst gaat verder onder de video:

Prikkelarme robothond

“Voor mensen die niet goed tegen prikkels kunnen, wordt er een robothond ingezet; die ligt alleen maar rustig te slapen. Als je je hand op zijn rug legt, is het net alsof de hond ademt haalt. Dit kan mensen kalm maken of troost bieden”.

Hetty Geurts-Verharen is één van de bewoonsters en gek op de robothond. De kat vindt ze helemaal niets, ze is een echt hondenmens. Ze heeft de hond dan ook Kitty genoemd, naar haar oude poedel. Hetty zit in een rolstoel en vindt vooral troost en een maatje in Kitty.

"Pip is mijn maatje"

Op een andere locatie, De Bongerd, woont Jeanet Philippi met haar echte hondje Pip. Die kreeg ze van haar kinderen toen haar man en haar vorige hondje binnen 2 weken van elkaar overleden. “Pip is echt mijn maatje; door haar kom ik lekker buiten.” Philippi loopt moeilijk en moet buiten gebruik maken van een scootmobiel.

Van haar kamer naar de berging waar de scootmobiel staat, is voor haar al een hele opgave, maar dat weerhoudt haar er niet van om vier keer per dag naar buiten te gaan. “Pip heeft beweging nodig, want ja, ze is ook een beetje te zwaar. Bovendien ben ik dan lekker buiten en zo blijf ik onder de mensen,” legt Philippi uit. Op sommige wandelingen, gaan ze samen helemaal naar Ewijk toe, dat is een flink eind voor zo'n kleine chihuahua die van nature korte pootjes heeft.

Tuigjes passen

Voor dierendag heeft Pip een nieuw tuigje gehad. “Ze vond het erg leuk in de dierenwinkel: bij elk tuigje dat we pasten, was ze aan het kwispelen. Ook de medewerkers van de winkel vonden haar erg lief,” vertelt Philippi. Het tuigje dat het mooiste was en het beste paste, kostte uiteindelijk 46 euro. “Een hoop geld, maar het is maar één keer per jaar Dierendag toch?”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.