Bevat Video: Video
Ankeiler: Aan de Waalkade in Nijmegen ligt een wel heel bijzondere boot aangemeerd: een oud vrachtschip dat is omgebouwd tot een museumboot, met daarop een middeleeuws kasteel.

- Aan de Waalkade in Nijmegen ligt een wel heel bijzondere boot aangemeerd: een oud vrachtschip dat is omgebouwd tot een museumboot, met daarop een middeleeuws kasteel. Bezoekers zijn welkom aan boord, om zich onder leiding van ridder Lenny onder te dompelen in de middeleeuwen.

“Het schip betekent alles voor mij. Het is mijn zelfgecreëerde fantasiewereld. Hier voel ik me helemaal gelukkig en kan ik mezelf zijn”, aldus een enthousiaste Lenny Vries, die niets liever doet dan in zijn ridderkostuum rondleidingen geven en al zijn kennis over de middeleeuwen delen.

Kijk naar het museumkasteelschip en haar bijzondere ridder:

Bijzondere geschiedenisles

Lenny heeft het 50 meter lange schip in drie jaar tijd eigenhandig omgebouwd tot een museum en vaart er al zestien jaar mee door Europa. Aan boord maken bezoekers kennis met het dagelijks leven in de middeleeuwen. En dat is voor velen een unieke ervaring.

“Het is eigenlijk een bijzondere geschiedenisles. Je krijgt op het schip een soort tour, die laat zien hoe het er in de middeleeuwen aan toeging. Hoe de mensen leefden, wat voor meubels ze hadden en wat voor producten ze gebruikten. Het is heel interessant”, vertelt bezoeker David Smeets.

Ook Tess Eikhout kijkt met enthousiasme terug op haar bezoek aan het drijvende museum. “Ik vind het schip heel interessant, vooral het stukje gruwelen dat ze in de middeleeuwen hadden. De martelvoorwerpen en de heksen, waar de mensen die toen leefden in geloofden. Heel indrukwekkend.”

Het kasteelschipmuseum blijft tot 29 november in Nijmegen en is dagelijks van 11.00 tot 18.00 uur te bezoeken.